Sonbahar ve kış, mikrobik hastalıkların en çok görüldüğü mevsimler.
Sonbaharla birlikte soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, farenjit, larenjit, sinüzit, ortakulak iltihabı, bronşit ve zatürree sıklığında artış oluyor. Hastalanıp, işiniz, gücünüz, seyahatinizden uzak kalmak istemiyorsanız biraz daha fazla dikkat!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı’nın verdiği bilgiye göre, soğuk algınlığı, nezle ve grip, virüs ismi verdiğimiz çok küçük mikroplarla oluşan hastalıklar. Bunlar, halsizlik, ateş, boğazda yanma, burun tıkanıklığı veya akması, kas ağrılarına yol açıyor. Bakteri denilen, antibiyotikle tedavi edilebilen mikrobik hastalıklardan bademcik iltihabı, farenjit, larenjit gibi enfeksiyonlarda ise şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşuyor. Ortakulak iltihabında en belirgin özellik şiddetli kulak ağrısı. Akut sinüzitte baş ağrısı burun tıkanıklığı başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi yapıyor. Akut bronşit ve zatürreede öksürük, kirli renkte balgam, nefes darlığı, göğüs ağrıları tabloya ekleniyor.
Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşir. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesiciler ve halk arasında antigribal adı ile bilinen dekonjestan- antihistaminik ilaçlarla iyileşir. Yalnızca gripte (influenza) özel virüs ilaçları kullanılır.
Basit enfeksiyonlarda belirtiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Daha çok bakterilerle olan tonsillit, farenjit, sinüzit ve ortakulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda ise antibiyotik gerekebilir. Bu nedenle doktora başvurmak lazım. Dr. Yardımcı, “2-3 günde gerilemeyen belirtiler sözkonusu ise bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Özellikle grip (influenza) ve bakteriyel enfeksiyonlarlar tedavi edilmezse enfeksiyonların ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabilir” diyor.
VÜCUT DİRENCİNİ SAĞLAM TUTUN
Grip bu hastalıklar arasında aşıyla korunulabilen en önemli hastalık. Yayılmasını önlemek ve risk grubu olarak adlandırılan kişileri korumak için her yıl grip aşısı yaptırılması öneriliyor.
Sonbaharda artan bu hastalıklardan korunmak için vücut direncini artırın. İyi beslenme, vitamin destekleri, düzenli uyku, spor ve mevsim şartlarına uygun giyinmek basit, bilinen ama etkili yollar. Enfeksiyonu olan kişilerin solunum yolu temasının engellenmesi (maske kullanmak, evde istirahat ederek kalabalık ortamlardan uzaklaşılması, hapşırma sırasında ağız ve burunun kâğıt mendille kapatılması) ve ellerin sık yıkanması en önemli korunma yolu.
Hastalıklar neden daha sık görülüyor?
Sonbaharda havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşam, okulların açılması bu hastalıkların oranını artırıyor. Vücudumuzun direncini kıran birçok değişiklik de bu artışa katkıda bulunuyor. Bu sezonda, güneş ışınlarından daha az yararlanırız, fiziksel stres sıcak havalara göre daha fazla, cilt soğuğa bağlı olarak kurur ve bütünlüğü kolayca bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara eğilimi artar. Burun ve ağız içini döşeyen mukoza denilen dokuların soğukla kuruması ve koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması mikropların vücuda kolayca girişine neden olur. Beslenmede daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelinir. Hareketsizlik artar ve metabolizma kötü yönde etkilenir.