Paylaş
Giderek serinleyen havalar, kısalan günler ve biten tatiller, enfeksiyonlar ve depresyon başta olmak üzere hastalıkları çağırıyor. Sonbaharla artan mutsuzluk eğilimi daha kalorili ve haliyle şişmanlatıcı gıdalara yönlendiriyor. Tam da bu nedenlerden ötürü beslenmeye daha da dikkat etmek gerekiyor. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Osetya Batıbay yeterli ve dengeli beslenmek için gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmesini öneriyor. Yani et, süt, tahıl ve meyve-sebze gruplarının hepsinden.
Mevsim geçişi ve havaların soğumasıyla hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici, antioksidan içeriği yüksek olan gıdalar önemli. Çünkü antioksidanlar, hücrelerdeki oksitlenmeyi önleyen maddeler olarak nitelendiriliyor. Batıbay, “Bunu vücuttaki bazı enzimleri arttırıp, savunma mekanizmasını daha da güçlendirerek gerçekleştiriyor” diyor. Bu sayede vücut direnci artıyor, böylece enfeksiyonlara yakalanma riski azalıyor ve eğer hastalık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılmasını sağlıyor. Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta, kuşburnu, koyu yeşil sebzeler, karnabahar, patates, turunçgiller, soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et, tahıllar, ceviz, mantar, süt ve süt ürünlerini ihmal etmeyin. Probiyotik besinler de bağışıklık sistemini destekliyor. Probiyotik yoğurt veya kefir probiyotik ihtiyacınızı karşılayabilir.
Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin besinleri yiyin. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi... Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve bolca balık tüketmek depresyon eğitilimine karşı fayda sağlayabiliyor.
Bunları ihmal etmeyin
Günde dört saatten fazla aç kalmayacak şekilde 4-6 öğün beslenin.
Tatillerde beslenmenizde kontrolü elden bırakmamaya çalışın.
Kalorili atıştırmalıklar yerine sağlıklı ve az kalorili olanları tercih edin.
Öğünlerinizde mutlaka söğüş sebzeye veya salatalara yer verin. Yemeklerde veya öğün aralarında tüketilen bol miktardaki salata da vitamin sağlayacaktır.
Günde en az iki litre su tüketin.
Haftada en az üç gün, en az 45 dakika tempolu şekilde yürüyün veya egzersiz yapın.
Çay, kahve yerine bitki çaylarını tercih edin.
Meyve suyunu sıkıldıktan hemen sonra için. Meyve suları bekletildiğinde C vitamini kayba uğrar. Çünkü bu vitamin ısı ve ışıktan kolayca etkilenir. Salataları da bekletmeyin.
D vitamini ihtiyacınızı unutmayın. Günde 15–20 dakika da olsa güneş ışığından faydalanın.
Paylaş