Soğukla başetme stratejileri

Malum kış kapıda. Soğuk ve bulutlu havalar, canımızı sıkmakla kalmıyor. Bedenimizi de yoruyor.

Haberin Devamı

Havanın soğuduğu dönemlerde, damarlar vücuttan ısı kaybını önlemek için damarlar büzüşerek çaplarını küçültüyor. Ancak özellikle kalp ve damar hastaları, hareket etme yetenekleri azalmış ileri yaşlı kimselerde bu koruyucu mekanizma yetersiz kalıyor. Vücut ısısı çok düşerek kalp, beyin gibi hayati organlarda hasara (kalp krizi, inme gibi) neden olabiliyor.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, kalp, damar ve solunum sistemi hastalıklarının, yetersiz sıvı alımı, açlık, aşırı yorgunluk ve madde bağımlılılarında soğuk havanın olumsuz etkilerinin daha fazla olduğunu hatırlatıyor. “Dolaşım ve solunum problemleri riski daha yüksek olan yaşlı hastalar ve soğuğa karşı kendilerini savunmada yetersiz küçük çocuklar soğuk havaların olumsuz etkilerinden (mevsimsel grip, zatürree, astım, kalp krizi, inme, donma tehlikesi, donma, hipotermi gibi) daha fazla etkileniyor” diyor. Yine koroner kalp hastalığı, kronik bronşit, astım bronşiyale, dolaşım bozuklukları, inme, kronik böbrek hastalığından muzdarip olanların soğuğa karşı vücut direnci düşük.

Haberin Devamı

SOĞUK HAVADA EGZERSİZE DİKKAT

Kalp ve damar hastalarına soğuk ve rüzgarlı havalarda egzersiz yapmaları önerilmiyor. Çünkü soğuk ve rüzgarın etkisiyle, damarlarda meydana gelen kasılma ve daralma, başta kalp olmak üzere hayati organların dolaşımının bozulmasına ve kalp krizi, kalp ritm bozukluğu gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Böyle hastaların çok soğuk havalarda dışarı çıkmaları sağlık yönünden önerilmiyor.

Soğuktan zarar görmemek için bunları unutmayın

* Soğuk ve rüzgarlı havalardan zarar görmemek için yeteri kadar sıvı (su, meyve suyu) için. Sağlıklı ve yeterli beslenin, yeteri kadar uyuyun.
* Çok soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmak zorunda olan kalp ve damar hastaları üşümelerini engelleyecek kıyafetler giymeli. Dışarıda mümkün olduğunca kısa süre kalmalı.
* Dışarı çıkarken ağız ve burunlarını örtecek şekilde atkı ve bereyle başlarını kapatmalı. Unutmayın vücuttan ısı kaybının yüzde 30’u baş kısmından oluyor. Eldiven takmalı, ıslak olamayan kuru elbise ve kaban, su geçirmesini önleyecek ayakkabı-bot giymeli.
* Kar, yağmur gibi nedenlerle kayganlaşan zeminler tuzak gibi. Bu nedenle, topuklu olmayan, lastik veya kauçuk tabanlı ayakkabı-bot giymeyi tercih edin.
* Kas gücü zayıflamış kimselerin destek amaçlı baston kullanmaları, mümkünse yanında kendisine yardımcı olacak biriyle beraber yürümeleri, ıslak-buz tutmuş-karlı merdivenlerden korkuluklara tutunarak basamakları tek tek inip çıkmaları, yavaş yürüyüş şeklinde yürümeleri düşme riskini azaltır.

Yazarın Tüm Yazıları