Soğuk hava, idrar yolu iltihabını kolaylaştıran faktörlerden biri. Soğuk iklimlere seyahatlerinizde üşütmemeye dikkat edin.
Mevsime uygun giysileri tercih edin, kat kat giyinin. İstanbul Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji bölümünden Dr. Bilal Görçin, soğuğun idrar torbasını tahriş ederek, idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırdığını söylüyor.
Enfeksiyonlara mikroorganizmalar yol açıyor. Ancak soğuk gibi dış faktörler de vücudun belirli bölgelerindeki bağışıklık sistemini zayıflatarak, fırsatçı enfeksiyonlara zemin hazırlıyor. Dolayısıyla "ayaklarını sıcak tut, üşütme" uyarılarını ciddiye almakta yarar var. Evet idrar yolu enfeksiyonları hafif ve kolay tedavi edilebilir hastalıklar. Ancak ihmal edilmesi halinde ciddi böbrek hastalıklarına yol açabiliyor. Hatta kalıcı hasarlarla sonuçlanabiliyor.
Enfeksiyon, aşağı idrar yollarında (mesane ve üretra) olur. Çünkü buraya bakterilerin erişimi kolay. Her ne kadar can sıkıcı ve sıklıkla ağrılı olsa da, alt idrar yolu enfeksiyonları ciddi enfeksiyonlar değildir. Bunun yanında, üst idrar yolu enfeksiyonları (böbrek ve üreter) ciddi hastalığa sebep olabilir. Aşağıdaki belirtilere dikkat edin ve tedaviyi ihmal etmeyin.
Alt idrar yolu ve mesane enfeksiyonu şu belirtilerle ortaya çıkar: Sık idrar yapma, idrar yaparken yanma hissi, alt karında basınç hissi ve ağrı, bel ve boşluk ağrısı, idrarın kanlı olması.
Üst idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarının belirtileri daha farklıdır: Ateş, üşüme-titreme, kusma-bulantı, şiddetli bel ve boşluk ağrısı.
İDRARINIZI UZUN SÜRE TUTMAYIN
Enfeksiyona yol açan iki önemli faktör daha var: Cinsel ilişki ve uzun süre idrarı tutma. Cinsel ilişki, bakteriyi üretraya (mesanenin devamında yeralan boru şeklindeki yapı) doğru itebilir. Bazı kadınlar hemen her ilişki sonrası idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmaktan yakınır. Mesane enfeksiyonları sık cinsel ilişkide bulunan veya sık partner değiştiren kadınlarda daha sık görülür.
İdrarı uzun süre tutmaya gelince. Mesane, idrarı tutmak için genişleyen ve boşaltmak için kasılan küre şeklindeki bir kas. Eğer idrarınızı uzun süre tutarsanız, mesane kası uzun süre gerili olarak kalır. Bu durum sık olarak tekrarlanırsa, kas yapısı zayıflar, idrarı tam boşaltamaz. Bu da idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
İdrar yolu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilirler. Çoğu zaman antibiyotikler 7 veya 10 gün süreyle kullanılır. Ancak basit enfeksiyonlarda 3 günlük kullanım yeterli. Şikayetleriniz ilaç bitmeden geçse bile doktorunuzun verdiği tüm ilaçları önerdiği sürede kullanmak çok önemli. Enfeksiyonun tam olarak temizlendiğinden emin olmak için, tedavinizin bitiminden sonra idrar tetkikinizin tekrarlanmasına ihtiyaç olabilir.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Vücut temizliğinize özen gösterin.
Bakterinin idrar yolundan atılmasına yardımcı olmak için bol miktarda sıvı alın.
İdrar hissi oluşunca en kısa sürede ya da her üç saatte bir mesanenizi boşaltın.
C vitamini zengini gıdalara ağırlık verin. Bunun idrardaki asiti artırarak bakteri üremesini zorlaştırdığı düşünülüyor.
Pamuklu iç çamaşırı giyin; bakteri üremesine neden olan nemi önler.
Vajina içini sabunla yıkamayın. Doktorunuzun önerdiği nötral PH’lı ürünleri tercih edin.