Soğuk algınlığı kapıda

Havaların soğumasıyla özellikle "mevsim normalleri" bulaşıcı hastalıkların da sıklığı artıyor.

İşten, okuldan, seyahatten eden, günlük tempomuzu aksatan bu hastalıklardan sorumlu olan soğuk ve yağışlı havada üşütmek değil, insandan insana bulaşan hastalıklar. Soğuk algınlığı olan bir kişinin burun akıntısının, aksırık, öksürük veya elden ele bulaşması sonucunda virüslerin aktarılmasıyla insandan insana geçiyor. Dolayısıyla etrafınızdakileri korumak adına, aksırırken, öksürürken ağzınızı elinizle değil, mendille kapatın. Nedeni basit, elinizle kapadığınızda bulaşan mikropları tokalaştıklarına veya elinizin değdiği yerlere taşıyabilirsiniz.

Soğuk algınlığı, üst solunum yollarında virüslerin yol açtığı enfeksiyonların adı. Birçok virüs soğuk algınlığına neden olabiliyor. Burun, boğaz, kulaklar, nefes borusu, ses telleri ve akciğerler gibi organlar soğuk algınlığından etkilenebiliyor. En çok okul çağındaki çocuklarda görülüyor, yaşlanmayla birlikte azalıyor.

KAPALI MEKANLAR HASTA EDİYOR

Kış aylarında soğuk algınlığına daha çok rastlandığı doğru. Ama soğuk algınlığı veya üşütmenin nedeni doğrudan soğuk hava değil. Soğuk havada kişiler kapalı mekanlarda, yakın mesafede bulunuyor. Bu yakın temas virüslerin bulaşmasını kolaylaştırıyor.

Yiyeceklerden bol bol C vitamini almak hastayken sizi tedavi etmeye yetmez. Ancak soğukalgınlığı virüslerine karşı savaşma gücünü artırabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeniz halinde zaten yeterli vitamin ve mineral desteği de yapıyorsunuz demektir. Yorgunluğun soğuk algınlığına karşı direnci azalttığı söylenir. Bunu gösteren bir kanıt yok. Ama soğuk algınlığı halsizlik nedeni olabilir.

Ter atmanın soğuk algınlığına iyi geldiği görüşü de yanlış. Terleme geçici olarak kendinizi iyi hissetirebilir. Çünkü burun ve baştaki dolgunluk hissini giderir. Ama kesin bir çözüm değil. Soğuk algınlığından kurtulmanın tek yolu, bağışıklık sisteminin virüsleri yok etmeye yetecek kadar antikor üretmesini beklemektir. Bu süre genellikle üç dört gün.

Alkol işe yaramaz

Alkolün soğuk algınlığına karşı etkili bir çare olduğunu savunanlar var. Bu yanlış bir bilgi. Aslında alkol, damarları genişleterek geçici bir rahatlama sağlayabilir ama tedavide hiçbir yeri yok.
Yazarın Tüm Yazıları