Paylaş
Aslına bakarsanız meme implantları çok yüksek teknolojiyle üretiliyor. Kullanım aşamasına kadar pek çok testten geçiyor. Dokuya uyumu da çok iyi olan tıbbi malzemeler. Yine de ender de olsa sorunlar çıkabiliyor.
Bu konuda, ameliyat olan kadının da üzerine düşen sorumluluklar var.
Gazi Üniversitesi’nden plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, meme implantları sonrası yaranın altı ay-bir yılda iyileştiğini hatırlatıyor. Ödemin yatışmasıyla meme şeklinin oturması üç aydan sonra gerçekleşiyor. “Dolayısıyla kadının meme büyütme ameliyatından sonra ilk bir yıl içinde yakın takip edilmesi, sonrasında da yılda bir kontrole gelmesi çok önemli. İmplantın takibi açısından hastaların MR çektirmesi gerekiyor. İlk MR ameliyattan sonraki ilk üç yıl içinde çektirilmeli. Sonra iki yılda MR çekimi tekrarlanmalı” diyor.
Silikon meme ameliyatlarından sonra, hematom veya seroma adı verilen kan ve sıvı birikimleri, meme ucu ve derisinde his değişiklikleri, yara iyileşmesi sorunları açısından gözlenmeli. Daha geç dönemde çok düşük bir ihtimal olsa da başka sorunlar çıkabiliyor. Ayhan, “Silikon memenin yaşam boyu garantisi yok. Zamanla vücut içinde yıpranabiliyor. Yırtılması, kapsül sertleşmesi (implantın çevresinde normal olarak oluşan ince zarın sertleşip kalınlaşması, şekil bozukluğu ve ağrıya yol açması), kötü huylu kitlelerin saptanması gibi sorunlar çok nadir de olsa görülebiliyor. Tüm bu nedenler bazen silikonun yerinden alınmasını gerektirebiliyor” diyor. Yerçekiminin etkisini unutmamak lazım. Cildin, poponun, gıdının, memelerin sarkmasında rolü bulunan yerçekimi, silikonları atlamıyor!
HANGİ MEME İMPLANTLARI GÜVENİLİR?
Türkiye’de meme implantı getiren birkaç firma var. İlk akla gelenler Allergan, Arion, Mentor, Nagor, Polytech, Silimed... Seçim yaparken ürünün üretim, paketleme, taşınma aşamaları da dahil olmak üzere, kimyasal, toksikolojik, mekanik ve klinik testlerden geçmiş ve belli belgeleri taşıyan ürünlerin tercih edilmesi hasta güvenliği açısından çok önemli. Bu konuda en güvenilir belge Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu (FDA) belgesi. Avrupa CE belgesi hemen tüm
markalarda bulunuyor. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’ndan izin almış ürünlerin kullanılması gerekiyor. Prof. Dr. Ayhan, “Ne yazık ki ülkemizde henüz bu testleri gerçekleştirip süzebileceğimiz bir sistemimiz bulunmuyor” diyor.
Paylaş