Sıkı giyinin karbonhidrat tüketin doğru ayakkabı seçin
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Kış aylarında sakatlanmalar artıyor. Sadece kar, buzlanma yol açmıyor sakatlanmalara. Soğuk da başlı başına etken.
Kış tatillerinde soğuk şehirlere, ülkelere gidiyorsanız sakatlıklara karşı önlem almanızda yarar var. Sıcak tutacak giysiler giymek, karbonhidrat tüketmek, doğru ayakkabı seçimi basit ama çok etkili önlemlerden birkaçı.
International Hospital Ortopedi Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Bülent Aksoy, soğuk havalarda daha çok kas ve tendon sakatlıkları görüldüğünü söylüyor. Özellikle orta yaştakilerin kas ve tendonlarındaki kasılmayı ilgilendiren kas kitlesinin yeteri kadar kasılabilmesi ve hareket edebilmesi için iki temel gereksinimi var: Sıcak tutan giysiler ve glikojen (bir çeşit karbonhidrat) desteği. Soğuk havalarda hızlı hareket nedeniyle kas kitlesindeki glikojen miktarı azalıyor. Buna bağlı kas ve tendon yırtılmaları, kopmalar ve çok çabuk yorulmalar, yorulmalara bağlı düşmeler meydana gelebilir.
Yapmanız gereken soğuk havalarda beden ısısının düşmemesi için iyi giyinmek, yeteri kadar glikojen almak. Glikojeni makarna, pilav ve patates gibi yiyeceklerden kazanmak mümkün.
Doç. Dr. Aksoy, yağışlı günlerde daha çok, düşme vakalarıyla karşılaştıklarını söylüyor. Nedeni ayakkabıların yanlış seçimi sonuca ayak kayması. El bileği yaralanmaları, omurga kırıkları sık görülen sakatlanmalar. Kışın kösele yerine, zemini kavrayan, kauçuk tabanlı ayakkabılar seçilmeli. Sivri uçlu, yüksek topuklu ayakkabılar da kışa uygun seçimler değil.
KAYAK SAKATLIĞA YOL AÇABİLİYOR
Kış sporlarının yol açabileceği sakatlanmaları da gözardı etmemekte yarar var. Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Nadir Şener, kış sporlarının en çok bağ ve diz yaralanmalarına yol açtığını söylüyor. En popüler kış sporu kayakta ayak bileği botun içinde sıkı durumda olduğu için yük daha çok dize biniyor. Dizde dönme tarzındaki yaralanmalar, dizin çapraz bağlarında, iç ya da dış yan bağlarında zedelenmelere, menisküs yaralanmalarına yol açıyor.
Düşmelere bağlı el bileği yaralanmaları da sık görülüyor. Özellikle snowboard’da geriye doğru düşmeler el bileğinde kırıklara veya bağ yaralanmalarıyla sonuçlanabiliyor. Bir de çarpışmayla oluşan yaralanmalar var. Hem pistlerin kalabalık olması hem de bilenle bilmeyenin aynı pistte bulunması nedeniyle çarpışmalar çok sık yaşanıyor. Bu çarpışmalar sonucunda boyun, göğüs travmaları, kaburga kırıkları, cilt kesikleri, kollarda ezilmeler sık görülüyor. Çok ender olarak da boyun dışındaki omurga yaralanmaları görülüyor.
KAR GÖZLÜĞÜNÜ İHMAL ETMEYİN
Kayağa bağlı yaralanmaları en aza indirmek için Doç Dr. Şener’in önerisi, mutlaka ders alarak bu sporlara başlanması. Yoğun pistlerden uzak durmak riski azaltıyor. Donanım seçiminde dikkat etmek, boya uygun kayak almak, kayak botlarını doğru bağlamak gerekiyor. Mutlaka kar gözlüğü takılmalı. Çünkü bir süre sonra görme yeteneği bozulabiliyor.