Seyahatten sonra da doktora görünün

Seyahat öncesi kadar, sonrasında yapılacak kontroller de önemli. Özellikle tropikal, kolay bulaşan hastalıkların etkili olduğu coğrafyalardan geri dönenler için. Uzmanların önerisi, seyahat sona erip ilk yorgunluğunuzu attığınızda kontrol için hekiminize başvurmanız. Bu devam tedavileri ve kapılması olası enfeksiyonların yakalanması açısından önemli.

Ulaşım araçlarının gelişmesi, ekonomik nedenler, tatil- seyahat bilinci ve arzusunun artması gibi birçok nedenle coğrafi sınırlar önemini kaybetti. Bölgelerdeki olumsuz koşullar bile seyahat severleri hedeflerinden alıkoymuyor. Ancak unutmayın ki seyahat sevdasına sağlığınızdan olmak zorunda değilsiniz. Pasaport, vize, bilet vs. ile ilgilenirken sağlığınızı korumak için de hazırlık yapın. Gideceğiniz bölgeye uygun önlemlerin planlanması için seyahat sağlığıyla ilgili hizmet veren birimlerden yararlanın.

4-6 HAFTA ÖNCE UZMANA GİDİN

Gitmeden 1-2 gün önce bir merkez ya da uzmana görünmek anlamsız. Seyahatten 4-6 hafta önce uğramakta yarar var. Aşı yapılması gerekiyorsa zamana ihtiyacınız olacaktır. Aşı yapılır yapılmaz koruyuculuğu başlamayabilir. Koruyucu özellik kazanabilmesi için belli bir zaman geçmesi gerekebilir.

Seyahatten önce böyle bir hizmet almanın temel nedeni, risk azaltmak. En güncel seyahat tıbbı verileri (bölgesel salgınlar ve ilaç dirençleri gibi) ışığında risk azaltıcı danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Bu hizmetle seyyah ishali, irtifa hastalığı, yaralanmalardan korunma, besin ve içeceklerde dikkat edilecekler, böcek ve haşerelerden, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, sıtmadan korunmaya ilişkin bilgiler sunuluyor.

NEYE YARIYOR

Seyahat öncesi temel bir konsültasyonla:

Risk saptanır,

Risk azaltıcı danışmanlık verilir,

Aşılar ve koruyucu ilaçlar planlanır ve uygulanır,

Acil durumlara hazırlık yapılır.

NELER GEREKİYOR

Seyahat öncesi konsültasyon için başvuranlar yanında daha önce yapılmış aşı belgelerini (aşı karnesi) ve devamlı kullandıkları ilaçların listesini götürmeli. Ayrıca, planladıkları gezinin ayrıntılarını (nereye, ne zaman, ne amaçla, hangi süreyle); kronik bir hastalıkları olup olmadığını; geçirdikleri hastalıkları, alerjilere karşı hassasiyetlerini; yaptıkları diyet ve egzersiz programlarını; sigara-alkol kullanımıyla diğer alışkanlıklarını doktorlarıyla paylaşmalılar.
Yazarın Tüm Yazıları