Paylaş
Önlem almaya, ağır valizleri mümkün olduğunca hafifletip çekilenleri tercih ederek başlayabilirsiniz.
Otomobil, otobüs veya uçakla yapılan uzun seyahatlerde sabit duruş omurgada baskı yaratıyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, uzun seyahatlerde sabit duruşun omurga üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor. Prof. Dr. Gülşen, seyahatlerden ağrılarla geri dönmemek için aşağıdaki önerilerde bulunuyor.
Valizleriniz küçük olsun:
Ağır valizi kaldırmak ve taşımak omurgaya zarar verir. Gerçekten gerekli eşyalarınızı yanınıza alarak mümkün olduğunca hafif bir valiz hazırlayın. İstasyonlarda ve havaalanlarında yükünüzü taşımak için el arabası kiralayın. Bagaj kaldırırken dizlerinizi bükün, sırtınızı düz tutun, eşyalarınızı vücudunuza yakın tutarak taşıyın.
Seyahatte uzun süre oturup kalmayın:
Seyahatlerde uzun süre hareketsizlik, sırt, bel ve boyun ağrısına neden olur. Tren, otobüs ve uçakta mümkünse 30 dakikada bir ayağa kalkın, yürüyün. Ya da sabit pozisyonunuzu değiştirin. Hareket, vücuttaki kan dolaşımınızı hızlandırabilir. Bel, boyun ve sırt ağrılarınızı önleyebilirsiniz. Sürüş sırasında sırt ağrısını azaltmak için, her saat bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Araç kullanırken beliniz üzerindeki yükü hafifletmek için hızınızı sabitlemek de rahat bir yolculuk yapmanıza yardımcı olur.
Boyun yastığı alın:
Desteklenmeyen, boyun ve bel ağrır. Kötü bir koltuk desteği de bel ağrısını arttırır. Yastığı destek olarak kullanabilirsiniz. Koltuğunuz çok yüksek ise ayaklarınızı yükseltmek için altına bir şeyler yerleştirin. Bu, ayaklarınızın şişmesini ve ağrımasını engelleyecektir. Ayrıca uzun süren otobüs, uçak ya da tren seyahatleri için yanınıza boyun yastığı alın.
Rahat ayakkabı ve giysiler giyin:
Seyahat esnasında ayaklarınızda ve bacaklarınızda şişme oluşabilir. Bu nedenle rahat giysi ve ayakkabıları tercih edin. Yolculuktan sonra oluşan ağrılarda, ağrıyan yere buz paketi koyun. Mümkünse uzanın, dizlerinizi hafifçe yukarı çekin. Boynunuzun altına ve dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirerek dinlenin.
Stresli ve gerginseniz dikkat
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Dr. Aybars Akkor, “Yazın bize bel veya boyun ağrısıyla başvuranların çoğu tutulmayla gelenler. Klima ve vantilatör kullanımının artması terli terli serinlemek isteyenler için bir tuzak. ‘Oh, dünya varmış’ rahatlığını yaşarken tutulup kalırlar” diyor. Denizden çıktıktan sonra iyi kurulanmadan rüzgâra maruz kalmak da tutulma nedenlerinden.
Aslında doğrusu tutulunca uzmana görünmek. Ama buna olanağınız yoksa, sıcak su banyosu, yatak istirahati yapın ve kas gevşetici alın. Dr. Akkor, “Bu durumda bile üç dört gün sıkıntınız olabilir, sonra açılırsınız. Eğer tutulu vaziyette yaşama devam etmek zorundaysanız tutulan boynunuza veya belinize havlu sararak hareket etmenizde yarar var” diyor.
Dr. Akkor sinirli, gergin ve stres altındayken yapılan yanlışların faturasının daha da ağır olduğunu hatırlatıyor. “Keyifliyken yaptığımız ters hareket belimize, boynumuza dokunmayabilir. Ama ne zaman sinirliysek, gerginsek, stresteysek ufacık bir ters hareket bile tutulma veya fıtığa yol açabilir. Eğer kendinizi gergin, sinirli hissediyorsanız bavulunuzu taşıyıcıya veya en keyifli durumda olan aile bireyine taşıtın” diyor.
Paylaş