Sakatlanmak istemiyorsanız ısınmadan, kaslarınızı germeden kaymayın

Kar sporlarının keyfi başka. Ancak bazı kurallara dikkat edilmeden yapılan kayak, snowboard ve diğer kar sporları sakatlanmalara yol açabilir.

Sadece kendinizi değil, çarpışmanız halinde başkalarını da yaralayabilirsiniz. Güvenli kayak için önlem almanızda yarar var.

10 ALTIN KURAL

Kas yorgunluğunu önlemek için egzersiz yapın. Yorulunca ara verin,

Kar sporlarının eğitimini almadan kaymayın,

Uygun kıyafet ve malzeme kullanın. Başkasının kayak takımı ya da ayakkabısını kullanmak sakatlık riskini artırır,

Yaralanma anında sağlık ekiplerinin size ulaşmasını sağlayabilecek teknik donanıma sahip olun,

Başlangıçta ekip halinde kayın,

Vücudu spora hazır hale getirmek için ısınma ve kas germe egzersizleri yapın. Bu egzersizler spora başlamadan önce en az 10 dakika yapılmalı,

Soğuk havada hem ısınmak hem de kasların çalışması için yüksek kaloriye ihtiyaç duyacağınızı unutmayın,

Yorgunluk belirtileri başladığında spora ara verin, kalori ihtiyacınızı karşılayın.

Yorgunluk hissetmeye başladığınızda kendinizi zorlamayın. Unutmayın ki kaza ve denge kaybı en çok bu yorgunluk döneminde oluşuyor,

İlk günlerde kas sistemi yoğun zorlanma karşısında erken kas yorgunluğu (laktik asit birikmesi) oluşacağından egzersiz süresini giderek ve kontrollü olarak artırın.

BOYUN YARALANMASI OLUŞTUYSA UZMAN SAĞLIK EKİBİNİ BEKLEYİN

Kar sporları sırasında, spiral tarzı kırıklar (özellikle uyluk ve bacak kemiklerinde), bağ yaralanmaları (özellikle ön çapraz bağ) ve çıkıklara (omuz çıkığı) rastlanıyor. Bu yaralanmaların en dramatik olanı kuşkusuz, boyun ve bel yaralanmaları sonucunda sinir hasarı oluşması.

Yaralanmalarda, özellikle boyun travmalarında, sağlık ekibi gelip gerekli sabitleme (boyunluk, atel vs.) önlemlerini alıncaya kadar hasta yerinden asla oynatılmamalı. Yaralı sizseniz ve bilinciniz yerindeyse siz de müdahale edin ve kendini sağlık ekibi dışında kimseye taşıtmayın.

Hasta muayenesinin yanısıra radyolojik tetkik mutlaka yapılmalı.
Yazarın Tüm Yazıları