Önce bebekayı sonra bebek!

Hamilelikte seyahat etmek için en keyifli dönem 14 ile 27’nci haftalar arasındaki dönem. Bu dönemde sabah bulantıları geride kalmış, uyku hali kaybolmuş, düşük olasılığı azalmıştır. Ve hamileliğe alışıldığı için artık olay keyif verici bir hal almıştır.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Alper Mumcu’nun verdiği bilgiye göre, hamilelikte otomobil seyahatini kısıtlamak için neden yok. Yalnız rahatınızı ihmal etmeyin. Özellikle uzun yolculuklarda tuvalet ihtiyacı ve uzun süre oturmanın zararlarından korunmak için sık aralıklarla mola vermek de şart. Gebeliğin son ayına kadar araba kullanmanızın sakıncası yok. Ancak son aya gelindiğinde araba sürmek bebeği tehlikeye atabilir. Eğer arabayı kendiniz kullanacaksanız direksiyonu karnınızdan olabilecek olan en uzak mesafeye ayarlayın. Kaza geçirirseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Kaza hafif bile olsa bunu ihmal etmeyin. Eğer kasılmalarınız, ağrınız ya da kanamanız varsa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşün.

UÇAKTA NE YAPMALI

Hamilelikte uçak yolculuğu kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da erken doğum öyküsü gibi yüksek risk faktörlerinin olmadığı durumlarda son derece güvenli. Herhangi bir tıbbi komplikasyon yoksa, karnınızda ikiz ya da üçüz bebek taşımıyorsanız ya da daha önceden erken doğum yapmadıysanız hamileliğinizin 36’ncı haftasına kadar kabin basıncı ayarlı uçaklarla yolculuk yapabilirsiniz.

Bu haftadan sonra pek çok havayolu şirketi, hamileleri uçaklarına kabul etmiyorlar. Beklenen doğum tarihinize 1 hafta ya da daha az kalmışsa havayolu şirketi sizi uçağa almama hakkın sahiptir. Uçağa biniş sırasında sorun yaşamamak için doktorunuzdan uçak yolculuğu yapmanızda bir sakınca olmadığına dair rapor alın. Bu raporda muayene olduğunuzun ve 72 saat içinde doğumun başlayabileceğine ilişkin bir bulguya rastlanmadığının belirtilmesi, özellikle hamileliğin son dönemlerindeyseniz yararlı olabilir.

Her 1.5-2 saatte bir ayağa kalkıp koridorda yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı canlandırmalısınız. Bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklarınıza germe egzersizleri de yaptırabilirsiniz. Otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Uçuş süresince terlik giymeniz rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

YA TREN VE OTOBÜSTE

Genel olarak bakıldığında hamilelik sırasında tren ya da otobüsle yolculuk etmek güvenli. Gideceğiniz mesafe uzunsa trende yataklı vagonu tercih edin. Kompartmanınızı alırken de tekerleğin üzerinde olmamasına özen gösterin. Otobüs yolculuğunu kolaylaştırmak için de bazı önlemler alabilirsiniz. Öncelikle eğer otobüste boş koltuk varsa yanınızdaki kişiden o koltuğa geçmesini isteyebilir ve böylece ayaklarınızı yan tarafınızdaki koltuğa uzatabilirsiniz.

Tren yolculuklarında da otobüs molalarında da kısa yürüyüşler yapın. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı olabildiğince ileriye doğru uzatın. Topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetlice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmalarınızı açıp kapatın.

KEMERİNİZİ MUTLAKA BAĞLAYIN

Hangi taşıtla yolculuk ederseniz edin emniyet kemerinizi mutlaka bağlayın. Emniyet kemerini bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat edin. Kalça kemiği vücudumuzdaki en güçlü kemiklerden biri. Eğer emniyet kemerini tam karnınızın üzerinden geçecek şekilde bağlarsanız olası bir kaza durumunda ortaya çıkan ani ve şiddetli basınç, bebeğin plasentasının erken ayrılmasına neden olabilir. Üç noktalı yani omuz üzerinden de dolaşan kemerler çok daha güvenli. Kemerin omuz kısmı bağlandığında tam göğüs arasında olmalı.
Yazarın Tüm Yazıları