Seyahat etmek gençlere mahsus değil... Bunun için emeklilik yıllarını bekleyenler çok.
Daha ileri yaşta çok sayıda seyahat sever, sınırları aşarak, keşifler yapıyor. Ancak, özellikle bazı enfeksiyonlar açısından 65 yaş ve üzerinin risk grubunda yer aldığı unutulmamalı. Son domuz gribi salgını bir kez daha bu gerçeği gösterdi. Uzmanlar, 65 yaşın üstündekilere mevsimsel grip ve zatürree aşılarını yaptırmalarını hatırlatıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, doktor tarafından reçeteye yazıldığında aşıların bedelini karşılıyor. Bir başka risk grubu da kronik hastalığı bulunanlar. Diyabet, kronik akciğer, kalp-damar hastaları raporlarıyla birlikte eczanelere gitmeleri halinde bu aşıları yine ücretsiz yaptırabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü domuz gribi (H1N1) açısından yüksek risk altında olanların sayısının 1.2 milyar olduğunu açıkladı. Bunların 385 milyonu ise 65 yaşın üzerinde. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, 1918’deki grip salgınında hastaların yüzde 46’sında zatürreeye yol açan pnömokok virüsleri izole edilmişti. Bu dönemde riskli gruplarda grip ilişkili hastaneye yatışlarda ve grip salgını nedeniyle ölümlerde, yine grip ilişkili zatürreelerde pnömokokların rolü büyük” diyor. Prof. Dr. Usluer bu nedenle grip salgınına hazırlanırken, pnömoni virüslerinden kaynaklı süper enfeksiyonların önlenmesi için pönomokok aşısı yapılmasını mutlaka öneriyor. Prof. Dr. Usluer’in verdiği bilgiye göre, grip son derece bulaşıcı bir hastalık. Erişkinlerde hastalıkla ilgili belirtiler ortaya çıkmadan bir gün öncesiden başlayıp yedi gün sonrasına kadar grip bulaştırıcı. Tüm yaş gruplarını etkilese de küçük çocuklar ve yaşlılar daha fazla duyarlı. 65 yaş ve üzerinde, kronik kalp ve akciğer hastalığı, organ nakli olanlarda, küçük çocuklarda daha ciddi hastalık, komplikasyonlar ve ölüm daha sık görülüyor.
YENİ SEZONDA ÇİFTE AŞI
Dünya Sağlık Örgütü, aşı üreticilerine önümüzdeki sezonun grip aşını üretmeye başlamalarını istedi. Dolayısıyla mevsimsel grip aşısının domuz gribinden de koruması mümkün olmayacak. Ancak 5-6 ay sonra domuz gribi aşısı üretilebilecek. Büyük bir olasılıkla da önümüzdeki sezon çifte grip aşısı yaptırılması önerilecek. Prof. Dr. Usluer, “Gribe karşı hem mevsimsel grip aşısıyla korunma hem de salgın yapan virüse karşı aşının üzetilerek toplumsal korunmanın sağlanması gerekiyor. Risk gruplarında zatürree aşılanması önem kazanıyor” diyor.
Aklınızda olsun
Gündemde domuz gribi var. Ancak mevsimsel griple ilgili veriler de hastalığın hafife alınmaması gerektiğinin kanıtı. Mevsimsel grip her yıl 3-5 milyon kişiyi etkiliyor. Yaklaşık 250-500 bin kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Domuz gribi bu satırlar yazılırken 5 bin 728 kişide saptanmış, 61 kişinin ölümüne yol açmıştı. Domuz gribi de mevsimsel griple aynı yoldan bulaşıyor, aynı sorunlara yol açıyor. Domuz gribinin üzerinde önemle durulmasının temel nedenleri henüz bir aşısının bulunmaması, çok yeni olan virüse karşı insanlarda bağışıklığın henüz gelişmemesi.