Kum banyosu masum değil

Sahillerde ilaç niyetine kendini kuma gömen, gömdürenler hiç de az değil. Peki bu yararlı, yoksa tam tersi zararlı bir uygulama mı? Uzmanlar, “Aman dikkat diyor, kum felci olmayın!”

Haberin Devamı

Kuma gömülmek geleneksel tedavilerimizden. Ancak Central Hopsital fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Şahap Demirboğan, sanılanın aksine sıcak kumun tedavi edici bir özelliği olmadığını söylüyor. Kumun sıcak olması ve basıncından hoşnut kaldığı için vücutlarına kum banyosu yaparlar. Halbuki, tüm vücut kuma gömülürse ve vücudun üzerindeki kum miktarı artarsa kalp zorlanmaya başlar ve beyindeki basınç da artar. Dr. Demirboğan, “Bu etkiler tepedeki kızgın güneşle birlikte, tansiyonu yükselterek daha da zararlı hale getirir. Özellikle tüm vücudu etkileyen güneş, kum ve kaplıca gibi vücudu ısıtan olaylar uzman hekimden onay alınmadan kesinlikle yapılmamalı” uyarısında bulunuyor.


İyi geldiği bir hastalık yok


Dr. Demirboğan aslında yüzeyel sıcaklık veren başka malzemeleri tedavide kullandıklarını anlatıyor. Ağrıyı kesme, dolaşımı arttırma ve kas spazmını azaltma hedeflendiğinde yüzeysel ısı veren araçlardan yararlanılıyor. Örneğin elektrikle ısınan yastık- battaniye, sıcak su şişeleri, sıcak havlu ya da kompresler, sıcak su paketler-hotpackler, sıcak kum-tuz-kül tohum torbaları ve ısıtılmış taşlar gibi. Dr. Demirboğan, “Ancak kızgın kumun (sadece kum olması nedeniyle) birebir iyi geldiği bir hastalık yok. Kızgın kum yüzeysel sıcaklık verdiğinden belli durumlarda bu etkiden yararlanmanın bir zararı da yok. Biz genellikle hastalarımıza fiziksel tedaviyi öneriyoruz” diyor.
Peki güneşin tepede olmadığı zamanlarda kuma gömülsek? Dr. Demirboğan, “Kum sıcaklığı dışında ağırlığıyla dokulara basınç uygular ve masaj etkisiyle rahatlama sağlayabilir. Bunun dışında sıcak olmayan kumun hiçbir tedavi etkisi yok” diyor. Ve uyarmaya devam ediyor. Kum banyolarını genellikle kireçlenme sorunları ve kas gevşemesi için kullanılıyor. Ancak sıcak kumun etkisi geçici bir süre için rahatlama sağlıyor. Bu nedenle saatlerce kızgın güneşin altında, kumun içine gömülü olarak kalmanın bir faydası yok. Aksine kişinin genel sağlığına zararı var.

Haberin Devamı


Kronik hastalıkları olanlar dikkat

Tansiyon, kalp ve şeker hastaları, özellikle yaraları ve nöropatileri olan hastalar kum banyolarından uzak durmalı. Bunların yanı sıra varis problemi olanlar, bacaklarında başka damar hastalıkları veya damarlarında darlık ve tıkanması olanlar, herhangi bir iltihabi hastalığı olanlar, iltihaplı ve akut safhada romatizmal hastalığı olanların kuma gömülmekten kaçınmaları gerekiyor. Dr. Demirboğan, “Bu hastalıklara sahip olan kişilerin bacaklarını kuma gömmesi, ileri safhalarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sıcak kum yüzünden tansiyonda yükselme ve kalp rahatsızlıklarında artma yaşanabilir. Hatta felç riski bile ortaya çıkabilir” diyor.

Haberin Devamı


Romatizmaya iyi gelmez!


Unutulmamalıdır ki sıcak romatizmalı hastalıklara dışarıdan yapılacak hiç bir müdahale fayda sağlamaz. Aksine yapılacak uygulama dokulardaki şişmeyi arttırır. Bu sebeple eklem romatizması ve varisleri olan hastalara kesinlikle kuma gömülmek önerilmiyor.

Yazarın Tüm Yazıları