Kulak sorunları uçuşunuzu çekilmez yapmasın

Meslekleri gereği sürekli uçan pilotlar, hostesler ve uçak yolcularında iç kulak basınç travması sorunu sık görülüyor.

İç kulak basınç travması, basınç değişikliği nedeniyle iç kulakla orta kulak arasında anormal bağlantı (fistül) gelişmesi ve buna bağlı iç kulak fonksiyonlarında bozulma olması... Travma, ani başlayan baş dönmesi, bulantı, kusma, kulakta uğultu, denge bozukluğu ve işitme kaybıyla kendini belli ediyor.

Nezle-grip gibi üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonların etkisindeyken uçak yolcuğunu yapanlar da iniş ve kalkışlarda sıkıntı yaşarlar. Burun tıkanıklığı uçağın iniş ve kalkışlarında, orta kulak ve sinüs içi basınçlarının eşitlenememesine yol açabilir. Orta kulak ve kulak zarı, basınç travmasına bağlı ciddi zedelenmelere uğrayabilir.

Sadece kulak değil, burun da da etkilenebilir. Sinüs içi kanamaları da görülebilir. Yolculuğu dayanılmaz hale sokabilecek kulak ve baş ağrıları yaşanabilir.

YUDUM YUDUM SU İÇİN ÇİKLET ÇİĞNEYİN

Uçak yolcuğunda kulaktan mustarip olmamak için:

Burun tıkanıklığı, nezle ve grip sorunları bulunanlar, uçuştan 45-60 dakika önce burun açıcı damla ve ödem çözücü nezle ilaçları alabilirler.

Çiklet çiğnemek rahatlabilir.

İniş sırasında yudum yudum su içilebilir.

Rahatlatan manevra

Başınç değişiminin kulaklardaki etkisini en aza indirmek için "Valsavra manevrası" yapılabilir. Ancak Valsavra manevrasını nezle veya gripseniz denemeyin.

Bunun için sırasıyla:

Burun kanatları sıkıştırılır.

Ağız kapatılır.

Ve yutkunulur.

Çeşit çeşit iç kulak basınç travması

Üç farklı mekanizmayla oluşan iç kulak basınç travmasından bahsedilir:

Alternobarik travma: Orta kulak basıncının artmasıyla oluşan, genellikle hafif ve geçici belirtileri olan tip. Sıklıkla dalgıçlar su yüzüne çıkarken veya pilotlarda hızlı yükselmeye bağlı görülür. Dış ortam basıncında azalma ana nedendir. Belirtiler 10-15 dakika sürer ve geçer.

Atmosferik iç kulak barotravması: Dalgıçlarda, burnunu kuvvetli sümkürenlerde görülür. Orta kulak veya beyin sıvısındaki artmış basıncın iç kulak sıvılarına yansıması sözkonusudur. Belirtiler daha şiddetlidir. En ağır formunda adı geçen pencerelerde bir yırtık (fistül) oluşur, ani başlayan baş dönmesi ve işitme kaybı meydana gelir.

İç kulak dekompresyon hastalığı: 100 metreden derine dalan dalgıçlarda görülür. Ani yüzeye çıkan dalgıcın kanında azot gazının oluşturduğu hava kabarcıkları oluşur ve iç kulak damarlarını tıkar.
Yazarın Tüm Yazıları