Klima yüz felcini tetikliyor

Otomobille seyahatlerde serinlemek için ardına kadar açılan camlar ve klimalar yüz felcine davetiye çıkarıyor. Hele hele terliyseniz. Oldu da tüm önlemlere rağmen yüz felci geçirdiniz, derhal bir nöroloji uzmanına görünün ki nedene yönelik tedavi yapılabilsin.

Nöroloji Uzmanı Dr. Nilay Değirmenci, otomobil ve diğer ortamlarda klimaların tam yüzünüze doğru serinlik vermesinin doğru olmadığını söylüyor. “Yüz felci, kışın rüzgârlı, soğuk havalarda yazın ise araçlarda cam açık seyahat etme alışkanlığı nedeniyle artıyor” diyor. Kışın dışarı çıkarken atkı ve şapka kullanılmasını öneren Dr. Değirmenci, yazın da klimaların direkt önünde oturulmaması gerektiğini hatırlatıyor. “Ayrıca araç klimalarını yüzünüze üfleyecek şekilde yönlendirmek, araç camlarını uzun süre açık tutmak, yüz felci riskini artırır. Soğutucuların bilinçsiz kullanımı da yüz felcine sebep olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Klima açıldığında soğutmayı kademeli artırın. Yoğun rüzgâra maruz kalmak, yüz felci dışında ayrıca akut sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi ciddi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açtığını unutmamak gerekir” diyor.

RİSKLİ HASTALIKLAR

Ne oluyor da otomobilde yüz felci gelişiyor? Araçta uzun süreli, yoğun rüzgar altında kalanların yüz sinirinde ödeme bağlı yüz felci meydana geliyor. Dr. Değirmenci, “Ödem, yüz kaslarıyla beyin arasındaki sinir iletişimini engelliyor. Bu nedenle kişinin yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kalkıyor. Ödemden göz yaşı, tükürük, işitme ve tat duyularını harekete geçiren sinirler de zarar görüyor” diyor.
Yüz felcine rüzgar dışında ayrıca bazı virüs, bakteriler, akut orta kulak iltihapları, şeker hastalığı ve vitamin eksikliği gibi rahatsızlıklar da yol açabiliyor.

HEMEN DOKTORA BAŞVURUN

Yüz felci ortaya çıktığında, mutlaka asıl nedeni çeşitli tahlil ve tetkiklerle bulmak gerekiyor. Teşhis konulduktan sonra ilk olarak ilaç tedavisine başvuruluyor. Geçmemesi halinde bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi tetkiklerle detaylı araştırmalar yapılıyor. Bunun sonucunda da cerrahi müdahale yoluna gidilebilir. Ayrıca yüz kaslarının tekrar güçlenmesi için masaj ve sakız çiğneme, fizik tedavi rehabilitasyonlarının yapılması gerekiyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Yüz felcinin en önemli belirtisi, yüz hareketlerinin azalması veya tamamen ortadan kaybolması. Yüz felci geçirenler kaşlarını ve göz kapaklarını hareket ettirmekte zorlanırken, gülme, yanak şişirme ve dişlerini gösterme gibi yüz hareketlerini güçlükle yapabilir. Biryandan gözyaşı ve tükürük salgısı azalıyor. Tat duygusu bozulurken, gürültüye karşı aşırı duyarlılık hissi oluşuyor.
Yazarın Tüm Yazıları