Paylaş
Vücudumuzun hava değişimlerine uyumu nasıl oluyor? Sıcaklık merkezimiz “hipotalamus” denen beynin özel bir bölümü. Çeşitli uyarıları algılayan bu yönetim merkezi, vücudun sıcaklığını kan damarları, ter bezleri, akciğer, deri, böbrekler, böbreküstü bezleri, yağ dokusu, kaslarla dengelemeye çalışır.
Bu düzenleme sırasında damarlar genişler, büzülür, ter bezleri salgılarını artırır veya azaltır. Solunum derinliği ve sıklığı azalır veya artar. Terleriz veya üşürüz. Böbreklerde su tutulur veya atılır. Bu mekanizmalara uygun davranılmadığı takdirde insan sağlığı tehlikeye girer.
Sıcaklık, basınç, rüzgar gibi dış hava koşullarının değişmesi bu düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilir. Bağışıklık
sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Özellikle mevsim geçişleri, ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerde.
Unutmayın ki gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan hastalık yapabilen partikül miktarlarında da değişimler yaratır.
SOĞUK DAMARLARINIZI BÜZER, SICAK GENİŞLETİR
Hava sıcak olduğu zaman vücut damarlarını genişleterek sıcak havadan etkilenmemeye çalışır. Vücuttaki ısıyı dışarı vermeye çalışır. Dış ortam soğuk olduğu zamansa damarlar kendini büzüştürür ve organlara daha az kan gider. Havalardaki ani değişiklikler olduğunda ise vücut bu duruma adaptasyon problemi yaşayabilir.
Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları bulunanlar mevsim değişikliklerinden daha çok etkilenir. Küçük çocuklar ve yaşlılar da risk grubunda.
Bu dönemlerde mevsime uygun giyinilmesi önemli. Bağışıklık sistemini ne kadar güçlüyse, mevsim değişiklerine adaptasyon o kadar kolay. Bol sebze - meyve yemeniz, su içmeniz temel öneri.
Paylaş