Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durun

Domuz gribinin yayılma hızında az da olsa düşüş var. Ancak tehdit ve etkisi sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü seyahatlere kısıtlama getirmedi. Ama uzmanların önerisi mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda, insanlarla yakın temasta bulunulmaması.

Haberin Devamı

Kalabalık ve havasız ortamlar bulaşma riskini artırıyor. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini almak son derece önemli.

Amerikan Hastanesi uzmanları Dr. Erhan Palaoğlu ve Doç. Dr. Birsen Çetin’in verdiği bilgiye göre, gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması da hastalığın bulaşma riskini azaltıyor. Bir diğer önemli konu ise grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmak.
RİSKLİ ÜLKELERE GİDİYORSANIZ
Son iki hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunmuşsanız ve başta 38 dereceden yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu belirtiler sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürree, nezle, bronşit gibi başka birçok solunum yoluyla bulaşan hastalık da benzer belirtiler gösterebilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak şart.
SEYAHATE ÇIKARKEN
Yukarıda yazdık, bir kez daha vurgulayalım: En etkili korunma yolu el yıkama. Ayrıca hem kendinizi hem de başkalarını korumak için bunları unutmayın:
* * * Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın ve mendili atın.
* * * Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir.
* * * Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden, hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemi.
* * * Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir.
* * * Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.

Haberin Devamı

Domuz eti ve domuz ürünleri güvenli mi?

Domuz gribi diye tanımlanan H1N1 Influenza A virüsü, domuz, kuş ve insan influenza virüs yapılarından oluşuyor. Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekle birlikte, ılımlı bölgelerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artıyor. Birçok ülke domuzları, domuz gribine karşı aşılamakta. İnsanlarda kullanılabilecek uygun aşı henüz mevcut değil. İnsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu,  tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe (mevsimsel influenzaya) benzer: Yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik. Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgu yok. Domuz influenza virüsü, 70 dereceye kadar ısıtılınca ölüyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları