Kalp ve damar hastalarına "tatil yasağı" koyan yok. Tam tersine, kalp yetersizliği olanlara düzenli dinlenme programları yapmaları öneriliyor. Uzmanların kalp ve damar hastalarına bir diğer önerisi, yolculuk için kendilerini en iyi hissettikleri zamanı seçmeleri.
Prof. Dr. Nuray Enç, Prof. Dr. Zerrin Yiğit ve Yard. Doç. Dr. Meral Altıok’un yazdığı "Kalp Yetersizliği Hasta El Kitabı"nda, kalp ve damar hastalarının ve yakınlarının hastalıkla ilgili pratik bilgilere, iyilik halinin korunması ve yaşam kalitesinin yüksek tutulması için öneriler yer alıyor.
Hayykitap’ın yayımladığı kılavuzda, kalp ve damar hastalarına yönelik şu öneriler yer alıyor:
Yapacağınız yolcuğun süresi ve şekli konusunda doktorunuzun önerisini alın,
Uzun yolculuklarda en iyi yolculuk şekli trendir.
Özel araçlarla da seyahat edebilirsiniz. Ancak yolculuk sırasında 2-3 saatte bir mola vermeyi ve dinlenmeyi ihmal etmeyin.
Yolda ilaçlarınızı kullanmayı sakın unutmayın.
Sağlık karnenizi yanınızda bulundurun.
YOLCULUKTA MOLA VERİN
Kitapta, kalp ve damar hastalarının seyahatlerde vücutlarına dinlenme fırsatı vermesi, bu amaçla uzun yolculuklarda molaları unutmamasının gerektiği belirtiliyor. Kalp yetersizliği sorunu bulunanların yemek yeme, hareket ve alışveriş sonrası kendilerini yorgun hissedecekleri hatırlatılıyor.
Çünkü tüm bunlar kalbi yorar. Hastaların nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı ve yorgunluk gibi yakınmalarına neden olur. Bu nedenle kendinize dinlenmek için zaman ayırın.
İyi bir dinlenme için gece uykusunun kalitesi de çok önemli. Gece uykunuz bölünüyor, sık sık uyanıyorsanız ve idrar sökücü ilaç kullanıyorsanız, gündüz uyumamaya çalışın. Daha rahat nefes almak için gerekiyorsa çift yastık kullanın. İdrar söktürücü ilaçlarınızı sabahları için.
Yatarken uykunuzu kolaylaştırmak için süt için, kitap okuyun. Uyurken odanız aydınlık olmasın. Akşam yemeğinde hafif ve kalbinizi yormayacak yiyecekler yiyin.
Akşam saatlerinde çay, kahve gibi uykunuzu kaçırabilecek içeceklerden uzak durun.
Uçağa binmeden önce aspirin için
Uçağa binmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü uçakta meydana gelebilecek basınç değişiklikleri sizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Uçak biletini alırken kalp hastası olduğunuzu söyleyin ve size uygun diyet yemeğinden talep edin.
Her saat başı mutlaka uçak içinde yürüyün ve hareket edin. Sürekli hareketsiz kalmak ve uçaktaki basınç değişiklikleri bacaklarınızın şişmesini kolaylaştıracaktır.