Kışın solunum yolu enfeksiyonu, zatürree veya nezle olan hemen herkes, “Grip oldum” deyip işin içinden çıkıyordu.
Daha griple, diğer enfeksiyonları ayırt etmeyi başaramadan hayatımıza bir de domuz gribi (influenza A-H1N1) girdi. Hepten kafalar karıştı. Bunca yıldır mevsimsel gribin ciddiyetini anlatmakta zorlanan tıp dünyası, domuz gribinin korkuttuğu kişileri bu kez sakinleştirmeye çalışıyor. Evet, domuz gribinin her hastalık gibi bazı riskleri var. Şimdiye kadar binlerce kişi hastalandı. Hastalıkla ilgili çok şey öğrenildi. Kolay bulaştığı kadar, öldürücü değil. Basitçe bir kıyas yapacak olursak, mevsimsel gripten daha tehlikeli de değil aslında...
Sık seyahat edenler solunum yoluyla bulaşan hastalıklar açısından daha riskli. Domuz gribi de malum Türkiye ve dünyanın hemen tüm çoğrafyalarında dolaşımda. “Seyahat etmeyi bırakın ya da azaltın” telkinleri gerçekçi değil. Ancak seyahat edenlere Sağlık Bakanlığı’nın bazı önerileri var:
Sağlık Bakanlığı Grip Bilgilendirme Sitesi’nden ve ilgili kaynaklardan (Dünya Sağlık Örgütü gibi) güncellemeleri takip edin.
Yanınızda alkol içeren el antiseptiği, kâğıt mendil bulundurun. Sağlık sigortanızın seyahat edeceğiniz ülkeyi kapsayıp kapsamadığını kontrol edin. Seyahat sırasında gittiğiniz ülkenin duyurularını takip edin ve tavsiyelerine uyun.
Yurtdışı veya yurtiçi seyahatleri farketmez. İlk kural hastalığın bulaşmasını önleyen hijyen kurallarını ihmal etmeyin.
Yüksek ateş yapmayabilir
Domuz gribi mutlaka yüksek ateş yapmıyor. Ama ateşiniz 38 dereceye çıkarsa, aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz bir hekime başvurun: Baş ağrısı Öksürük Boğaz ağrısı Yaygın vücut ağrısı Üşüme Titreme Yorgunluk hissi Kusma İshal