Havuza girerken güvenliğinizi elden bırakmayın

Yazın keyiflerinden biri havuzda yüzmek. Bazen havuza bazen de kişiye bağlı faktörler nedeniyle meydana gelen havuz kazalarına ve sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmakta yarar var. Özellikle sara, beyin damarları hastalıkları, kalp ve hipertansiyon sorunu bulunanların biraz daha fazla özen göstermesinde yarar var.

Aslında havuz kazalarından sözederek sizleri ürkütmek derdinde değiliz. Ancak havuz tahliye borusunun kol, bacak ve kafasını parçaladığı vakaları gazete haberlerinden hatırlayabilirsiniz.

Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kadir Tahta’nın verdiği bilgiye göre, 1-4 yaş arasında havuza düşmeyle boğulmalar, 14-22 yaş arasında ise atlamaya bağlı kazalar en sık görülen durumlar. Gelişmiş ülkelerde 15 yaşın altındaki ölümlerde, havuz kazaları ikinci sırayı alıyor. 14-22 yaş arasında da boğulmalar sık görülüyor. Boğulmalarda müdahalede geç kalınması nedeniyle beyin oksijensiz kalabiliyor.

SIĞ SULARA BALIKLAMA ATLARKEN DİKKAT

Halk deyimiyle balıklama, çivileme ya da diğer şekillerde havuza atlarken, öncelikle suyun derinliğini kontrol edin. Derinlik tespitinde gözünüz aldanabilir, dikkatli olun. Bilmediğiniz havuza atlamayın. Sığ sulara yüksekten kafa üstü atlamak, kafa travmasına, suyun yutulmasına ve boğulmasına yol açar. Bir diğer önemli sonucu da omurilik (boyun, sırt veya bel) zedelenmesi. Hatta felçe yol açması.

Prof. Dr. Tahta "Omuriliğin önünde bulunan bağ, kazalarda öncelikle kamçılama şeklinde baskıya neden oluyor. Bunun sonucunda omurilik kanlanması bozuluyor ya da ezilebiliyor. Kamçılama şeklindeki travmalarda gelişen felçler çoğunlukla kalıcı sakatlık bıramıyor. 24 saat sonra düzelebiliyor. Fakat omurilik içinde kanama ve ezilme gibi durumlarda geri dönüş olamayabilir" diyor.

14-22 yaş arası gençlerin kafa üstü atlamaları sonunda en sıklıkla boyun omurlarında kırılmalar, buna bağlı omurilik ezilmeleri ortaya çıkıyor. Boyun kırıklarına bağlı da her iki kol ve el, her iki bacak felçli hale geliyor. Felcin başka sonuçları da var. İdrar tutamama, bağırsakları kontrol edememe gibi. Modern cerrahi yöntemleriyle omurganın onarılması mümkün. Fakat omurilikteki hasarın onarımını ne ilaç ne de kök hücre aşıları yetiyor.

Başınızı vurmayın

Epilepsi hastaları tatilde de ilaçlarını düzenli kullanmalı. Havuza veya denize tek başına girmemeli. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan yaşlılar da havuzda dikkatli olmalı. Havuz kenarında yürürken ve havuzda yüzerken bunların daha da özenli olmasında yarar var. Başlarını çarpmaya bağlı gelişebilecek kafa travması, beyin kanamasıyla da sonuçlanabilir.

Havuz enfeksiyon kaynağı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu da dezenfekte edilmemiş havuzların hastalık yaydığını hatırlatıyor. Havuzların hastalık kaynağı olmasının temelde iki nedeni var. İlki kalabalığın bir arada bulunması. Diğeri de vücuttaki tüm floraların havuz suyuna geçmesi. Havuza girenlerin burun florası, deri üzerindeki bakteriler, genital akıntılar, idrar yolu akıntıları havuz suyuna karışabiliyor. Bu tip floralar normal özelliklere sahipken, deri üzerindeki mantarlar, çok zararlı bazı bakteriler, yarası olanların yara üzerindeki bakterileri havuz suyuna daha kolay bulaşıyor. Doç. Dr. Sönmezoğlu, "Çocuklar ve hassas cilt yapısı olanlara bu tür bakteriler daha çabuk zarar verebiliyor. Bu tür vakalar denizde olmaz. Çünkü denizin kendi dezenfeksiyon özelliği var. Deniz suyundan enfeksiyon kapamazsınız" diyor.

Havuz yüzünden hastalanmamak ve hastalık bulaştırmamak için bunları unutmayın:

Saça bone takın,

Havuza girmeden önce duş alın,

Ayaklarınızı dezenfektan sudan geçirin,

İshal, idrar yolu enfeksiyonu, yara ve genital akıntısı olanlar havuza girmemeli

KLOR MİKTARINA DİKKAT

Tatil yaptığınız oteller veya çocuklarınızı gönderdiğiniz yaz okullarındaki havuzlar hakkında bilgi alın. Sağlığınızı şansa bırakmayın. Havuzun belediyenin önerdiği klor miktarlarıyla dezenfekte edildiğine dair belgenin tesis girişinde asılı olması gerekiyor. Bu belgeyi yetkiliye sormak hakkınız. Klorun fazlası sağlık sorunlarına yol açıyor. Kulak içindeki, kulağı dış etkilerden koruyan asitik ortamı nötralize ediyor, egzama gibi sorunların oluşmasını sağlıyor. Uzun süre aşırı klorlu havuzlarda yüzen alerjik bünyelerde klor alerjisi gelişiyor.

Çocuklarda daha çok dikkat gerekir

Çocuk havuzları bir felaket! Suyun içindeki çocukların idrar yapmaması neredeyse mümkün değil. İdrarın bulaştığı bu havuzlar bulaşıcı hastalıklar açısından uygun ortamlar. Özellikle iyi dezenfekte edildiğinden emin değilseniz çocuğunuzu sokmayın. Örneğin viral memenjitler havuz suyuyla daha çabuk bulaşıyor. Bu havuzlar yerine temiz su doldurduğunuz şişme havuzlar çok daha güvenli.
Yazarın Tüm Yazıları