Havalar ısınıyor daha fazla su için

Havaların ısınmasıyla tatil planları yine gündemde. Tatil için deniz, kum, güneşin birarada olduğu sıcak beldeler revaçta.

Uzmanlar havaların sıcaklığıyla vücudun su ihtiyacının da arttığını hatırlatıyor. Ve su ihtiyacının karşılanmaması halinde bazı ürolojik hastalıklarda artış bekleneceği uyarısı yapıyor.

Üroloji Uzmanı Dr. Mehmet Kırdar, ürolojik sorunların bir kısmının vücudun su dengesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Özellikle de yazın sıcak havadan dolayı vücudun su ihtiyacının normale göre arttığını hatırlatıyor. "Vücudun ihtiyacı suyun karşılanmaması halinde böbrek taşı ve prostat hastalıklarıyla ilgili önemli sorunlar yaşanabilir" diyor.

İnsanın vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 55-60’ı su. Bu nedenle vücut ağırlığı, özellikle sıcak havalarda su kaybı ve terleme nedeniyle hızla azalabiliyor. Sistemlerin ve hücresel faaliyetlerin düzgün çalışması da suya bağlı. Oksijenin ve besinlerin hücrelere taşınmasını yine su sağlıyor. Hücresel düzeyde biyokimyasal reaksiyonlar suyla sağlanıyor.

HİÇBİR SIVI SUYUN YERİNİ TUTMAZ

Portakal, karpuz ve salatalık gibi bazı meyve sebzeler sudan da zengin. İhtiyaç duyulan sıvıyı bunlardan ve kafeinsiz içeceklerden sağlamak mümkün. Ama bunların hiçbiri suyun yerini tutmaz. Üstelik unutmamalı ki suyun kalorisi yok. Kan şekerini de yükseltmiyor...

Az su içenler, vücut dillerine kulak verdiklerinde ihtiyaçlarının sinyallerini alabilirler. Dr. Kırdar, "Hafif sıvı kaybı yaşanan durumlarda dudaklar kurur. Ağızda yapışkan bir his oluşur" diyor. Su kaybıyla, ağız kuruluğu ve susama hissine ek konsantre olmakta güçlük çekilir. Belirgin bir neden bulunmasa da kişi kendini yorgun hissedebilir. Nabzı yükselebilir. Baş ağrısı çekilebilir.

İdrarın koyu renkli ve ağır kokulu olması vücudun susuz kaldığını gösteren en güçlü bulgu. Bazı ilaçlar da idrar rengini değiştirebilir. Değişimin kaynağını anlamak için bir doktordan yardım alabilirsiniz. "Gün içerisindeki düşük idrar atımı genellikle vücudun su kaybıyla ilgili. Sıcak havalarda bu tip bulguların doğru değerlendirilip, su tüketiminin ihmal edilmemesi gerekiyor" diyor Dr. Kırdar.

Aşırı miktarda sıvı tüketiminin de bazı zararlı etkileri bulunuyor. Aşırı sodyum kaybına (hiponatremi) yol açabiliyor. Özellikle yaşlılarda başka sorunları da varsa zarar verebiliyor.

SU İHTİYACINIZI HESAPLAYIN

Günlük su ihtiyacını hesaplamak mümkün. En basit yöntem, vücut ağırlığının her bir kilosunu 30 ml. ile çarpmak. Yani ortalama 70 kilogram bir insan, normal şartlar altında günde 2-2.5 lt sıvı tüketmeli.

SU İHTİYACININ ARTTIĞI DURUMLAR

Bazı durumlarda su ihtiyacı artar. Egzersiz sonrası, sıcak hava, ateşli hastalıklar, mide bozulması ve ishal gibi sıvı kaybının yoğun olduğu durumlar... Kişisel özellikler de sıvı gereksinimini etkiler. Örneğin, prostat veya idrar tutamama problemi bulunmadığı halde kişinin can sıkıcı derecede sık tuvalete gitmesi gereğinden fazla sıvı aldığını düşündürür.
Yazarın Tüm Yazıları