PaylaÅŸ
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Alp Korkut Perçin griple ilgili mitleri ve doğruları şöyle sıralıyor:
? Grip aşısı grip yapar: Yanlış. Sadece bazı duyarlı kiÅŸilerde aşı olarak verilen virüs proteinine vücut ateÅŸ yükselterek savunma yanıtı veriyor. Aşı virüsün antijen ya da zayıflatılmış hallerinden oluÅŸuyor. Enfeksiyon yapıcı özelliÄŸi bulunmuyor. Aşı sadece bağışıklık sistemiyle virüsü tanıştırıyor.Â
SİRKE ATEŞ DÜŞÜRMEZ
? Maske takarak gripten korunabiliriz: Yanlış. Havada asılı kalabilen damlacık enfeksiyonları duyarlı kişilerde enfeksiyona neden oluyor. Ağız ve burnu kapatan maskelerle yüzde 95 oranında bunlardan korumamız mümkün. Ancak grip cilt teması, öpüşmek ve hastanın kullandığı malzemelerle de bulaşır. Maske bu bulaşı engelleyemez.
? Grip tedavisinde antibiyotik şart: Yanlış. Gribe virüsler yol açar. Antibiyotiklerse bakterilere karşı etkili. Hastanın klinik durumu, laboratuvar değerleri ve enfeksiyonun olduğu şüphelenilen bölgeden alınan kültür sonuçları, doktoru enfeksiyon etkeni konusunda bir sonucu götürüyor ve antibiyotiğe başlanıp başlanmayacağını karar verilir.
? Aşı olan gribe yakalanmaz: Yanlış. Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın yapmasını öngördüğü virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Dolayısıyla bu öngörü dışında salgın yapan virüslere karşı etkili olmuyor. Aşının sonbaharın başında salgınlardan önce yapılması gerekiyor. Aksi halde yanıtın oluşması için geçen 2-3 haftalık sürede enfekte olanlar hastalıktan korunamıyor.
?Grip öksürtüyorsa göğüse krem sürün: Yanlış. Öksürük gribin belirtilerinden sadece biri. Öksürüğün nedeni bulunmadan, ilaçlar dahil hiçbir öksürük tedavisi fayda sağlamıyor. Örneğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşan geniz akıntısına bağlı öksürük aslında bu akıntının akciğere bulaşmasını engellediği için faydalı. Bu aşamada öksürüğü kesici tedaviler bu doğal refleksi durduruyor ve enfeksiyonun akciğere de bulaşmasını sağlayarak daha ciddileşmesine neden oluyor.
?Sirkeli su ateşi düşürür: Yanlış. Sirkeli su ve benzer yöntemler hastaların rahatlamasını sağladığı ve geçici olarak ateşi düşürdüğü için böyle düşünülüyor. Ateş düşürmek için bu yöntemlerin kullanılması sakıncalı. Çünkü maddelerin sudan farklı olarak kan damarlarını büzdükleri için ateş düşer gibi olsa da bu etki geçtikten sonra daha fazla yükselerek tehlike oluşturuyor. Ateşe neden olan yabancı etken tanımlanmadıkça ateş kalıcı olarak düşürülemiyor. Ancak yüksek ateş vücudun duyarlı dokularında hasar oluşturabiliyor. Bu nedenle teşhis konulana kadar ateşe bağlı su kaybını telafi etmek için hastaya bol su verilmeli ve yatak istirahatı sağlanmalı. Ayrıca su tatbiki ya da duş aldırma yoluyla ateş düşürülerek bir süre kontrol altında tutulabilir.
KENDÄ°NÄ°ZÄ° Ä°ZOLE EDÄ°N
 ?Grip ilacı alan ayakta geçirir: Yanlış. Kendinize yapacağınız en büyük iyilik istirahat etmeniz. Başkalarına yapacağınız iyilikse bulaştırmamak için bir süre evinizde kendinizi izole etmeniz.
? Grip ilaçları kalp krizini tetikler: Yanlış. Gripte kullanılan ilaçların içerdiği madde kombinasyonları genellikle burun etlerini küçültmek için damar büzücü, öksürük kesici ve salgı kurutucu özellikte. Bunların duyarlı insanlarda bazı yan etkileri var. Örneğin salgı kurutması amacıyla verilen antialerjikler dikkatsizlik ve uykuya meyil oluşturabiliyor. Aynı şekilde damar büzücü maddeler duyarlı ve özellikle ileri yaştaki hastalarda koroner hastalık belirtilerini tetikleyebilir.
PaylaÅŸ