Gerekli önlemleri aldıktan sonra seyahatte domuz gribinden korkmayın

Domuz gribi hayatımıza gireli 6 ay oldu.

Başta çok korktuğumuz bu hastalıkla ilgili bilinmeyenlerin büyük bölümü çözüldü. Solunum yoluyla bulaşan her hastalıkta olduğu gibi domuz gribinden korunmak zor. Ama olanaksız değil. Alacağınız kişisel önlemler, mevsimsel grip ve aynı yolla bulaşan başka hastalıklardan da korunmanızı sağlar. Yine mevsimsel grip gibi domuz gribinde de seyahat edenler risk grubunda sayılıyor.

Salgının başlamasından bu yana Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, domuz gribi nedeniyle seyahatin ya da ticaretin kısıtlanması gerekmediğini bildirdi. Kişisel olarak alabileceğiniz bazı önlemler var elbette. Bunlar:

· Kişisel temizliğinize dikkat edin. En etkili önlem el yıkama. Sık sık, sabunla yıkayın.
· Kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçının.
· Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Böylece başkalarını da korursunuz.
· Hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığından hasta kişilerle temastan kaçının. Ziyaret etmeyin.
· Vücudunuzu sağlıklı tutun. Yani yeterli uyku uyuyun, stresten uzak kalın, düzenli ve sağlıklı beslenin. Bol sıvı alın.

Aşısı henüz piyasada değil

Hastalık artık her yerde. Dünyada ve Türkiye’de domuz gribi hastaları izole edilmiyor, ciddi komplikasyonlar gelişmemişse hastaneye yatırılmıyor. Öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi belirtiler domuz gribi olabilir. Tedavide ilk seneçek parasatemol ve aspirin oldu. Doktor uygun görürse anti viral ilaçlara geçiliyor. Aşısının kasımdan önce yetişmesi zor. İlk üretilen aşılar zaten belirlenen riskli gruplara öncelikli yapılacak. Ancak mevsimsel grip aşısı yaptırabilirsiniz. Domuz gribinden ölümler yüzde 0.5 iken, mevsim gribinde bu oran yüzde 1’lere çıkıyor.
Yazarın Tüm Yazıları