Seyahate çıkarken, çok sevdiğiniz, çoğu kere aileden gördüğünüz evcil hayvanınızı bırakmak zor gelir. Yolculuk sorun olsa bile yanınıza almayı tercih edersiniz.
Ancak seyahatin her iki taraf için de gergin havada geçmemesi için öncelikle hayvanınızı iyi tanımanız gerekiyor. Uyumsuz, stresli ve saldırgansa gerçekçi olun. Bir barınak veya güvendiğiniz dosta emanet etmek daha doğru olabilir. Normal hayatında sakin, uyumlu ve meraklı evcil hayvanlar için seyahat uygun olabilir. Sinirli, gürültü çıkaran, söz dinlemeyen, yabancılara alışkın olmayan, korkak evcil hayvanlarınızı seyahate çıkarmamanız özlemle beklenen günleri kabusa çevirebilir. Veterinerler, sekiz haftalığa kadar olan hayvanların bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmediği için seyahate götürülmemesini öneriyor. Mevsim koşullarını gözönüne almayı da ihmal etmeyin. Çok sıcak havalarda örneğin köpeğinizi de yanınızda seyahate götürmeniz onun açısından sakıncalı olabilir.
AŞILARI TAM OLSUN
n Bilmeniz gerekir ki tüm havayolu şirketleri evcil hayvanlarla seyahatte sağlık sertifikası istiyorlar. Seyahatten önce bu konuda veterinerinize mutlaka danışın. Veterineriniz hayvanınızın seyahate uygunluğu açısından size öneriler verebilir. Gerekirse sakinleştirici ilaçlarla daha rahat yolculuk yapmalarını sağlayabilir.
n Evcil hayvanlarla seyahat konusunda farklı hava yollarının farklı uygulamaları bulunmaktadır. Bu sebeple öncelikle hava yolu şirketinin bu konudaki kurallarını öğrenmelisiniz.
n Yolculuğa çıkmadan önce petinizin aşılarının eksiksiz olduğunu belgeleyen aşı sertifikasını yanınıza almayı unutmayın. Bazı yerlerde bu sertifikalar kontrol edilir. Özellikle kuduz aşısı büyük önem taşıyor.
n Tasmasında da petiniz hakkında ve size ulaşılmasını sağlayacak bilgilerin bulunmasına dikkat etmelisiniz.
n Yolculuğu kendi otomobilinizle yapacaksanız öncelikle onu arabaya alıştırmalısınız. Bazı hayvanlar özellikle kediler arabalardan hoşlanmazlar. Eğer petiniz arabayla seyahatte rahatsızlanıyorsa, araba hareket etmiyorken onu arabaya alıştırmaya çalışın.
n Araba tutması da önemli bir sorun. Veterineriniz de araba tutmasına karşı ilaçlar önerebilir.
n Konaklayacağınız tesisin evcil hayvan kabul edilip edilmediğini rezervasyon yaptırırken sorun.
KEDİ, KÖPEK NASIL UÇAR
Havayollarında evcil hayvan tanımına sadece köpek, kedi ve küçük ötücü kuş girer. Uçmak istediğiniz havayolunu önceden arayarak bilgi alın. Her havayolu şirketinin prosedürü farklı olabilir. Bu konuda petinizin boyu ve ağırlığı önem taşır. Petinizi kabinde yanınıza almanızı kabul etmeyebilirler. Hayvanın sağlıklı, zararsız, temiz ve kokusuz olması şart. Huzursuz, saldırgan, hastalıklı vb. görülürse görevliler tarafından uçuşa kabul edilmeyebilir. Evcil hayvanın bakımlı ve temiz olması hem petinizin sağlığı, hem de sizin sağlığınız için önemli. Petiniz kargoda uçacaksa ve uçuşunuz uzun sürecekse onun beslenmesi hakkında bilgi edinin. Ayrıca ne tür bir taşıma kutusu kullanmanız gerektiğini de önceden araştırmalısınız. THY yedi kilonun altındaki evcil hayvanlarınızı yanınıza almanıza izin veriyor. Rezervasyon yaptırmadan önce evcil hayvan götürmek istediğinizi belirtmelisiniz. Her ülkenin yasalarında farklılıklar olduğundan, gideceğiniz ülkeye evcil hayvan sokulması ve gerekli prosedürleri uçacağınız havayolu şirketini önceden arayıp öğrenin.
KUTUSUNU ALIŞTIRMAK İÇİN
Hem seyahat hem de kaldığınız yerde taşıma kutularını kullanın. Onları rahat ettirmenin en iyi yolu kafes veya taşıma kutularına alıştırmak. Kafesler petinizin ayakları üzerinde durabileceği, içinde rahatça dolaşabileceği genişlikte olmalı. Köpeğinizi kafese alıştırmak için kafesin kapısını açık bırakın ve onun kafesi keşfetmesine, tanımasına izin verin. İçeri girmesini, kafesin içine bir parça yiyecek, ödül tableti veya bir oyuncak koyarak sağlayın. Kafesin içinde kendini rahat hissettiği an kafesin kapısını 5-10 dakika kapatın. Kafesin içine her girdiğinde içinde kalma süresini biraz daha uzatın. Böylece evcil hayvanınız kafesine alışır. Yolculuk boyunca rahatsızlık çekmez.