Diyabetliyseniz tatilde de disiplini elden bırakmayın

Araştırmalar diyabet sıklığının arttığını gösteriyor. Diyabet belki her istediğinizi yemekten alıkoyuyor ama aslında disipliniyle sağlıklı yaşamı da beraberinde getiriyor.

Diyabetlilerin gerek yolculuk gerekse konakladıkları yerlerde bazı detaylara özen göstermesi şart. Özellikle kan değerleri sürekli değişen hastaların biraz daha dikkatli olmasında yarar var.

Kan değerleri inişli çıkışlı seyreden diyabetlilerin gelişebilecek koma durumlarını düşünerek tek başlarına tatile çıkmamaları gerekiyor. Şeker düşüklüğüne karşı yolculuk sırasında hekimlerinin önereceği yiyecekleri yanlarına almalarında yarar var. Uygun ve kolayca ulaşabilecekleri meyve, bisküvi vb. yiyecekler ani şeker düşmelerini toparlar. Ulaşım aracını diyabetli kullanacaksa, yemeklerini öğün aralarını çok açmadan yemeliler. Hatta mümkünse yola çıkmadan evvel durulacak yerler planlanmalı.

İnsülin kullanması gereken hastalar kan şekerini yükselten ilaçlarını yanlarına almalılar. Beraber yolculuk ettikleri insanlara ilacın uygulama prensibini öğretmeleri de yerinde olur. Çeşitli firmaların diyabetliler için özel ürettiği çantalardan, ilaçlarınızı, insülinizi, enjektörünüzü saklamakta yararlanabilirsiniz.

Ulaşım yolu tercihi hastaya kalmış. Doğrusu uzun yolculukların diyabet hastaları açısından sakıncalı olduğuna dair bilgi bulunmuyor. Yine de özellikle hızlı ulaşım araçlarının seçilmesi, bir an önce normal düzene dönmelerine yardımcı olur.

Uzun uçak yolculukları sonrasında beslenme düzeninde özellikle beslenme saatleri konusunda gerekli ayarlamaların yapılması ihmal edilmemeli.

ÖNCE TEDAVİ, SONRA SEYAHAT

Seyahate çıkmadan sorun olabilecek olayları düşünmenizde yarar var. Özellikle yurtdışına gidiyorsanız... Örneğin, dişte veya başka bir yerde iltihabi sorun, idrar yollarında enfeksiyon, ayakta küçük de olsa bir yara varsa önce bunları tedavi ettirin.

AÇIK BÜFE TAHRİKİNE KAPILMAYIN

Açık büfelerin önünde, şık sunumların yapıldığı restoranlarda açılan iştaha söz geçirmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyoruz. Ancak küçük kaçamakların bile kan değerlerinizde oynamaya yol açabileceğini göz ardı etmeyin. Çeşit çeşit yemeklerin, tatlıların tahriklerine kapılmayın! İnsülin ve yemek saatlerini aksatmayın. Kan şekerini sık sık ölçerek değişiklikleri kontrol altına alın. Kan şekeri ölçüm aleti ve striplerini yedekli olarak yanınıza alın.

Diyabetliler, sıvı ve elektrolit (su ve tuz) kayıplarına karşı daha hassaslar. Bu yüzden uzun süreli güneş altında kalmamanızda yarar var.

Diyabete bağlı sinir sistemi tutulumu nedeniyle, his kayıpları olabilir. Bunu göz önünde tutarak sık ayak kontrolü yaptırın. Asla çıplak ayak dolaşmayın. Rahat ayakkabı veya terlikleri tercih edin. Mümkünse denizde bile terliklerinizle yüzün.
Yazarın Tüm Yazıları