Direksiyon başında soğukkanlılığınızı korumak için...

Kendi aracınızla seyahat etmeyi seviyorsunuz... İstediğiniz yer ve zamanda mola vermek, rotada gönlünüzce değişiklikler yapabilmek, bazen hiç konuşmadan sadece yolun, araba kullanmanın keyfini sürmek...

Araba sürmek bir anlamda özgürlük. Ancak aynı yolları paylaştığınız diğer sürücülerin vahim hataları, olmadık yerde karşınıza çıkan yayalar ve hayvanlar, zaman zaman trafiğe maruz kalmak keyif kaçırıyor. Fazlasıyla geriyor ve sinirlendiriyor. Saatler süren yolculuğun yol açtığı yorgunluk da eklenince çileden çıkmak işten bile değil. Anadolu Sağlık Merkezi’nden uzman psikolog Aslıhan Kurt, trafik stresini aşmak için hoşunuza giden müzik kanalını açmanızı, sürüşü etkilemeyecek kuru gıdalar el alında tutmanızı, nefes egzersizleri yapmanızı öneriyor.

Trafikte dikkatsiz araba kullanan diğer sürücüler ciddi bir stres faktörü. Stresin neden olduğu saldırgan davranışlar pek çok kazanın sebebi. Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanabilecek, araç içi veya araç dışı kazalar, dikkatsizlik ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklanıyor. Araştırmalara göre, trafik kazalarının yüzde 95’i sürücü kaynaklı. Uzman psikolog Kurt, "Sürücülerin trafiğe çıkmaya yeterli becerilerinin bulunmasının yanında, ruhsal durumlarının uygun olması da çok önemli. Trafik yoğunsa da karşılıklı anlayışla trafikte düzgün ilerlemek, gereksiz yere korna çalmamak, sürekli şerit değiştirmemek, trafikte yaşanılan stresi azaltabilir" diyor.

ARABANIN KONTROLÜ İÇİN ÖFKE KONTROLÜ ŞART

Bazı kişilik özellikleri tüm trafiğin kaderini etkileyebiliyor. Öfke kontrolü bozukluğu, saldırgan kişilik yapısı, panik bozukluğu olanlar güvenli araç trafiğini bozuyor. Kurt, "Araç kullandıkları zaman bu faktörler sürücünün davranışlarını ve araç hakimiyetini etkiliyorsa profesyonel yardım almaktan kaçınmamalılar. Güvenli araç kullanmak istiyorsak, öncelikle sürücülükte kendimiz için risk oluşturacak faktörlere bakmalıyız. Kişiliğimiz, kendimizi ve dünyayı algılama şeklimiz ve stresle baş etme becerilerimiz trafikteki davranışlarımızı etkiler" diyor.

Çocukla seyahat ediyorsanız

á Sürüşten önce, öncelikle çocuğun araçtaki güvenliği sağlanmalı.

á Su, yiyecek ve tuvalet ihtiyacı düşünülmeli.

á Çocukların araba içerisinde istekleri farklı olabilir. Bazıları arabaları severken, bazıları hoşlanmaz. Bu yüzden, yolculuk kısa ya da uzun da olsa araçta çocuğa ait oyuncaklardan birkaçı ya da bir eşyasının (battaniye, yastık vs.) bulundurulmasında yarar var.

á Araba tutuyorsa, yolculuktan önce ilaçla önlem alınabilir.

BUNU UNUTMAYIN

Birçok sürücü arabasına oyuncak vb. süsler asıyor. Arkasına yazılar yazıyor. Resimler yaptırıyor. Bu tür detaylar, sürücülerin dikkatini dağıtır. Güvenliği tehlikeye sokar. Araç kullanırken, el- göz ve refleks kontrolü önemli. Dikkati ve konsantrasyonu bozan her nesne bir tehdit unsuru.
Yazarın Tüm Yazıları