Dar alandan hastalık tedavisi

Kısa adı CIRSE olan Avrupa Kardiyovasküler ve Girişimsel Radyoloji Derneği, Türkiye’nin tüm girişimsel radyologlarını (100 kişilik bir grup) üye olarak kabul etti.

Girişimsel radyoloji, manyetik rezonans, anjiografi, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi gibi günümüz modern teknolojileriyle mevcut hastalığı gösterip, bu yöntemlerin rehberliğinde damarların içinden veya damar dışı yollardan hastalığa ulaşarak, milimetrik ince materyallerle tedavinin ameliyatsız yapılmasına olanak verir.

Girişimsel radyoloji nasıl uygulanır?

Şüphelenilen hastalığı en iyi gösterecek yöntemle hasta incelenerek, hastalığa hangi yoldan en konforlu şekilde ulaşabileceğimize karar veriyoruz. Bu yol atardamarlar, toplardamarlar, safra ve idrar yolları ve hatta gözyaşı kanalları gibi mikroskopik incelikte kanallar olabilir. Örneğin felce yol açabilen şahdamarı darlığını açmak için, kasık atardamarından 1.5 milimetrelik bir delik açarak vücudu atardamarlar içinde kat edip kafanın içinde veya boyundaki şahdamarı darlığına ulaşıyoruz. Bu darlığı mikrobalon ve stent dediğimiz akıllı metal alaşımlarından yapılmış tüplerle açıyoruz.

Cerrahi yöntemden farkı ne?

Cerrahi yöntemlerden tamamen farklıdır. Sadece beyin içi damarlarının tedavisinde narkoz kullanıyoruz. Onun dışındaki tüm tedaviler lokal anesteziyle gerçekleştiriliyor. Bunun dışında herhangi bir neşter kullanımı, vücut dokularından parça kesip alımı, damarların kesilmesi gibi cerrahi uygulamalara bu yöntemlerde gerek yok.

Avantajları nelerdir?

En önemli avantajı, vücut organ ve dokularına hemen hiç zarar verilmemesi. Vücuda milimetrik bir delikten girdiğimiz için, tedavi sonrası nekahat evresi yok. Birçok tedavide, iyileşme anında sağlanıyor. Hasta ertesi gün evine, işine dönebiliyor.

Etkin bir tedavi midir?

Birçok hastalıkta anında kesin tedaviyi sağlayabiliyoruz. Hastalığın altta yatan sebebi ortadan kaldırılıp, çözüm sağlanabiliyor. Örneğin tansiyon yüksekliğine neden olan böbrek damar darlığı veya hastanın yürümesini engelleyen bacak damar tıkanıklığında, işlem sonrası ertesi gün yakınmalar ortadan kalkabiliyor. Eğer hastalık sebebini ortadan kaldıramıyorsak, neden olduğu yakınmaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Örneğin safra yollarını tıkayarak sarılık-kaşıntı-iştahsızlık yapan bir tümör, cerrahi veya diğer tedavilerle çıkarılamıyorsa, biz tıkalı safra yollarını açıp tüm yakınmaları ortadan kaldırabiliyoruz.

Girişimsel radyolojinin müdahale edebildiği hastalık alanları nelerdir?

Anjiyografide saptanan darlık ve tıkanıklıkların balonla açılması veya darlık bulunan kesime stent yerleştirilmesi. Beyin kanamasına neden olmuş damar baloncuklarının ve beyin damar yumaklarının kafatası açılmadan, mikroskopik kateterler yolu ile tıkanarak tedavi edilmesi. Kadınlarda tıkalı yumurtalık kanallarının açılması, rahimdeki miyomlar nedeniyle oluşan aşırı kanama ve ağrılı adet gibi şikayetlerin, miyom damarlarının tıkanması sayesinde ortadan kaldırılması. Kanserlerin direkt besleyici damarından ilaç verilerek ve beslendikleri damarı tıkayarak tedavi edilmesi. Ayrıca idrar yolu tıkanıklıklarının tedavisi: Böbrek ve idrar yollarının taş, kitle ve benzeri nedenlerle ani tıkanması durumlarında böbrek fonksiyonlarını korumak amacıyla ciltten böbreğe kateter yerleştirerek, idrar akımının böbrekten dışarıdaki bir idrar torbasına devamının sağlanmasında kullanılır. Safra yollarının, kist, apse gibi sıvı birikimlerin boşaltılması ve buralara kateter yerleştirilerek sürekli boşalmalarının sağlanması. Travma veya başka bir nedene bağlı kanaması olan ve ameliyat edilemeyen hastalarda, kanayan damarın tespit edilip, kanamanın durdurulması. Köpeklerden bulaşan karaciğer kistlerinin bir iğne yardımı ile yakılması.
Yazarın Tüm Yazıları