Çocuklarla tatile çıkanlara öneriler

Okulların da kapanmasıyla tatile çıkanların sayısı arttı. Çocuklarla yaz tatili yaparken karşılaşabileceğiniz sorunlara karşı önlem almanız ve başetmeniz için birkaç önerimiz var.

Kadıköy Şifa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla’nın verdiği bilgiye göre, yazın en sık rastlanan sorunlar, yaz ishalleri, besin zehirlenmeleri, böcek ısırma ve sokmaları, sıcak çarpması, güneş yanıkları ve isilikleri.
Yaz ishalleri dışkı, pis su, yıkanmamış yiyecekler ve havuz sularından bulaşır. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, özellikle yiyeceklerin iyice yıkanması ve temiz su içilmesiyle bağırsaklar mikroplardan korunur. İshalli çocuğun beslenmesinde, pirinç unu, nişasta, patates gibi kompleks karbonhidrat içeren posalı yumuşak püreler kullanılmalıdır. Yoğurt, bağırsak enzimlerine yardımcı olduğu için mutlaka ishal diyetinde yer almalı.

BAYAT GIDA ZEHİRLER

Sıcakta yiyecekler çabuk bozuluyor. Bu nedenle besinler pişirilse dahi buzdolabında saklanması gerekiyor. Süt ve süt ürünlerinin de güvenli yerlerden, son kullanma tarihine bakılarak alınması gerekiyor.
Böcek ısırma ve sokmalarında genellikle ağrı, kızarıklık ve şişme gibi reaksiyonlar görülür. Bu reaksiyonlara karşı soğuk kompres ve ağrı kesici uygulanması yeterli. Sıtma gibi reaksiyonlarda ise hemen bir sağlık merkezine başvurulmalı. Önlem olarak böceksavar losyonlar ve bantlar kullanılabilir. Bebeklerde, sadece cibinlikle önlem alınmalı.

SICAK ÇARPMASINA KARŞI ÖNLEM ALIN

Sıcak çarpması, aşırı derecede sıcağa maruz kalma sonucu oluşuyor. Kramp, halsizlik, baygınlık gibi belirtiler veriyor. Yapılacak ilk müdahale çocuğun üzerindeki giysileri çıkartmak ve vücudunun soğutulmasını sağlamak. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmeli. Çocukları sıcak çarpmasından korumak için bol su tüketilmeli ve özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşten korumalı. Üzerlerinde açık renk giysilerle gezdirilmeli.
Birinci derece yanıklarda deri kızarık, hafif şiş ve ağrılı olur. Tedavide yanan bölgeye soğuk kompres yapılmalı, nemlendirici ve ağrı kesiciler kullanılmalı. İçi su dolu kesecikler şeklindeki yanıklar ikinci derece yanıklar. Bunlarda tedavi olarak soğuk su uygulanmalı ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Yazın güneş yanıklarından korunmak için en az 40 faktörlü koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli.

SIK BANYO İSİLİĞİ AZALTIR

Yazın birçok çocukta rastlanan ve bir cilt hastalığı olan isilik ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. İsilik gelişmemesi için çocuklara ince pamuklu giysiler giydirilmesi ve sık sık banyo yaptırılması öneriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları