Karne, OKS, SBS derken nihayet çocukların telaşı bitti, gerçek anlamda tatilleri yeni başladı.
Çocukların güvenli tatil yapabilmesi için bazı küçük önlemlerin alınmasında yarar var. İlk önlem güneşe çıkarken koruyucuların sürülmesi. Ancak bir kez sürmek tam gün korumaya yetmez. Terleyen, havuza, denize giren çocuğa sık aralıklarla koruyucu losyon sürmeyi ihmal etmeyin.
Çocuklukta güneşe fazla maruz kalma ileri yaşta cilt kanseri riskini artırıyor. Cilt kanserinin en önemli nedeni, çocukluk çağındaki güneş yanıkları. Güneş ışığındaki ultraviyole, uzun süre güneşe maruz kalındığında cilt yanıklarına yol açar. Tekrarlayan cilt yanıkları da, cilt kanserlerine neden oluyor.
Tatilde oradan oraya koşan, saatlerce havuza giren çocuklara dikkat! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayşe Akcan Arıkan’ın verdiği bilgiye göre, havadaki nem oranının artması hava sıcaklığının daha yoğun hissedilmesine yol açar. Meteoroloji tarafından aşırı sıcak ve nem artışı uyarısı yapılan günlerde çocuklar mümkünse açık havada ağır aktivite ya da spor antrenmanlarından kaçınmalı. Aktiviteler böyle günlerde 15 dakikayla sınırlanmalı.
Tatil için sıcak bir bölgeye gidilmişse vücudun ortam ısısına uyum sağlamasının biraz süre alacağı unutulmamalı. Böyle bir ani hava değişikliği olduğunda dışarıda yapılan aktivitelerin süresi ve ağırlığı yavaş ve kademeli olarak artırılmalı. Aynı kural açık havada yeni egzersiz programına başlayan çocuklar için de geçerli. Vücudumuzun yeni iklime uyum göstermesi 10 - 14 gün sürebilir.
ÇOCUKLAR BOL SU İÇSİN TERLİYKEN BİLE!
Sıcak günlerde açık havada oynayan ya da spor yapan çocuklar için yeterli su içmek çok önemli. Çocuklar dışarı çıkmadan bol su içmeli, oyun sırasında da su içmek için mola vermeleri istenmeli ve bol su içmeleri için teşvik edilmeli. Terliyken su içmek sanılanın aksine zararlı değildir, öyle olsaydı profesyonel sporcular hastalıktan kurtulamazlardı! Terle oluşan su kaybının yeterli su içilerek telafi edilmesi gerekir.
HAVUZDA YALNIZ BIRAKMAYIN
Çocukları havuzda veya kenarında bir an bile yalnız bırakmayın. Her an erişeceğiniz uzaklıkta olun. Bir karış su bebeğin, diz boyu derinlik bir çocuğun boğulması için yeterli. Çocuklar su yatağı gibi şişme oyuncaklarla oynarken çok dikkatli olun. Bunlar çocukların su yüzeyinde kalmalarını sağlayacak kadar güvenli gereçler değildir ve çocukta yanlış bir özgüven yaratabilir. Havuz kenarında cep telefonunuz yanınızda olsun, ne zaman yardım çağırmanız gerekeceği belli olmaz. Çocuklar dört yaşını doldurmadan önce yüzme dersleri için gelişimsel olarak tam hazır olmayabilirler. Bu yaştan önce ders aldırmış olsanız bile güvenmeyin.
Parlak renkli giysiler arıları çekebilir
Tatillerde böcek ısırması sık görülen sorunlardan. Önlemek için:
Çocuklarınızı yoğun parfümlü sabun ve şampuanlar ile yıkamayın, bunlar böcekleri çekebilir.
Durgun sular, çöplerin ya da yiyeceklerin açıkta durduğu alanlar gibi böceklerin toplandığı ya da yuvalandığı yerlerde çocukların oynamasına izin vermeyin.
Dışarıda zaman geçireceksiniz parlak renkli, çiçek desenli kıyafetlerin arı çekebileceğini akılda tutun.
Çocuğunuzu bir böcek sokmuş ve iğne deride kalmışsa, kredi kartı ya da tırnağınızla deriye paralel olarak yavaşça kazıyarak kaldırıp çıkarabilirsiniz.
Deriye sürülen böcek kaçırıcı ilaçlar iki aylıktan küçük bebekler için uygun değildir, kullanılmamalı.
Böcek kaçırıcı ve güneş koruyucu ürünlerin kombinasyonundan oluşan spreyler ya da losyonlar çocuklar için uygun değil. Çünkü güneşten etkili korunmak için tekrarlandığında içerdikleri böcek kaçırma ürünü yüksek dozda uygulanmış olur.