Paylaş
Arı sokması çok hafif atlatılacağı gibi, ödem, halsizlik, ishal, kusma, bilinç kaybı, nöbet hatta böbrek yetmezliği gibi tablolara neden olabilir. Bazen de geç dönemde kanama bozuklukları görülebilir. Arı boyun bölgesinden soktuysa, burada meydana gelen bölgesel şişlik (ödem) solunum yolunun tıkanmasına neden olabilir.
İLK YARIM SAAT ÇOK DİKKATLİ OLUN
Çocuklar her türlü ısırma ve sokma etkenine karşı yetişkinlere göre daha hassas. Çocuğunuzu arı sokarsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer olanağınız varsa ısırılma yeri sabunlu suyla yıkanabilir. Ciddi alerjik durumların genellikle ilk 30 dakikada çıkacağını aklınızdan çıkarmayın. Hastanede hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilerek gerekli destek tedavileri uygulanır. Gerektiği taktirde tetanos aşısı uygulanabilir. Ortaya çıkmış belirti ve bulguların şiddetine göre çocuğunuz uzun süre gözlem altına tutulabilir.
BUNLARDAN KAÇININ
Arının soktuğu yeri: * Kesmeyin * Emmeyin * Kalbe yakın kısmından sıkıca sarmayın, (turnike uygulamayın) * Soğuk ya da sıcak uygulama yapmayın * Amonyak sürmeyin
ÇOCUĞUNUZU KORUMAK İÇİN
* Otların üzerinde açık ayakkabı ve çıplak ayakla yürümeyin, çocukları yürütmeyin,* Pikniğe, çocuk bahçesine giderken parlak renkli, kol ve bacağı açıkta bırakan giysiler giydirmeyin,* Yakında uçuşan arı görüldüğünde panik yaratıp, kaçması için saldırıya geçmeyin. Yaban arıları kendilerine saldırıldığında sokarlar. * Ağzı açık kalmış tatlı içecekleri yeniden içmeyin. Tenekelerin ağzını kapalı tutun. * Yiyeceklerin paketlerini sıkıca kapatın. Uzun süre ağzı açık bırakmayın. * Pikniğe, parka giderken tatlı ve bitki kokulu parfümler sıkmayın.
Paylaş