Bakanlıktan MERS-CoV uyarıları

Eylül 2012’de ilk kez tanımlanan MERS-Cov virüsü Ortadoğu ülkelerinden Avrupa’ya sıçramış ve çeşitli ülkelerde onlarca kişinin hastalanmasına sebep olmuştu.

Haberin Devamı

Türkiye de MERS-CoV önlemleri almaya başladı. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada henüz ülkemizde tespit edilmiş MERS-CoV vakası bulunmadığını belirtse de bazı uyarılarda bulundu. Açıklamada MERS-CoV’nin Suudi Arabistan başta olmak üzere çoğunlukla ‘körfez’ ülkelerinde görüldüğü vurgulandı. Ancak bu ülkelerde bulunma veya bu ülkelere seyahatle ilişkili İngiltere ve Almanya dahil 17 ülkede daha hastalığın tanımlandığı hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada yeni bir coronavirüs olan ve ağır solunum yolu hastalığına yol açan MERS-CoV’nin Mekke’de tedavisi süren bir Türk’e bulaştığı, ancak 65 yaşındaki hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü söz konusu hastalıkla ilgili ek önlemler alınması veya seyahat/ticaret kısıtlamasını önermiyor. Bakanlık açıklamasında “Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarını dikkate alarak Suudi Arabistan’a seyahat etmede sakınca yok” dedi.

Yakın takipteyiz

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı hastalığın takibiyle ilgili bir Bilim Kurulu oluşturdu. Bilim Kurulu gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. 30 Nisan Çarşamba günü son toplantısını yapan kurul aşağıdaki kararları aldı:
-Suudi Arabistan başta olmak üzere hastalığın görüldüğü ‘körfez’ ülkelerine gidecek vatandaşlara, din görevlilerine ve sağlık personeline yönelik MERS-CoV hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılması.
-Hac vazifesi için Suudi Arabistan’da bulunan ve Suud hastanelerinde tedavi gören Türk hastalara ait bilgilerin ivedilikle Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesi.
-Suudi Arabistan’daki vaka sayılarının artmasına bağlı olası salgın durumu göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın umre ve hac dönemlerinde görevlendirdiği sağlık personeli sayısının ve niteliğinin arttırılması.
-Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlarımızın hayvanlarla temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemesi, çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, el ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi ve kalabalık alanlarda maske kullanması hususunda bilgilendirilmesi.
-MERS-CoV kesin tanısı konan vakalarla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka, iki yan koltuktaki tahmini temaslı yolcuların bilgilerine ulaşılması ve bu kişilerin temastan iki hafta sonrasına kadar takip edilmesi.

Haberin Devamı

Çiğ deve sütü içmeyin

Öte yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da açıklamasında, umre nedeniyle Suudi Arabistan’a gidenleri ‘develerden’ uzak durmaları konusunda uyardı. Müezzinoğlu, “Umreciler deve çiftliklerine gitmesinler. Asla çiğ deve sütü içmesinler” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları