Avrupa’da grip yayılıyor

Kısa adı ECDC olan Avrupa Hastalıkları Önleme ve Koruma Merkezi’nden haber var: Avrupa’da grip dalgası etkinliğini artırmaya başladı. Hastalığın aktivitesi Batı Avrupa’da düşerken, Orta ve Doğu Avrupa’da yükseliyor.

Haberin Devamı

Bu yakınlarda “Yolculuk Avrupa’ya” diyenlere duyurulur...

Benzer uyarıyı yine kısa adı EISS olan Avrupa Grip Gözlem Komitesi (EISS) de yapıyor. ECDC’nin son yayınladığı verilere göre, 2008’den bu yana gripten en çok etkilenen Avrupa ülkeleri ise Portekiz ve İrlanda. ECDC gribin hafife alınmamasını hatırlatıyor.

Grip kolay bulaşan ve yayılan bir hastalık. Hastanın öksürüp hapşırması ve hatta konuşmasıyla havaya dağılan virüs, 1-2 metre uzağındaki sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınarak bulaşır. Bunun yanında, hastaların ağız-burun akıntılarının bulaştığı eşyalara ve yüzeylere dokunduktan sonra virüsle temas eden elin ağızla ya da buruna değmesiyle de virüs geçer. Gribe yol açan influenza virüsleri, dış ortamda (örneğin kapı kollarında, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklarda, elektrik/asansör düğmelerinde, kreşlerde ağza sokulabilen oyuncaklar üzerinde) 48 saat kadar canlı kalabiliyor. İnsana bulaşırsa enfekte etmeye devam edebiliyor. Devamlı değişikliğe uğruyorlar. Bu nedenle grip geçirmiş bir kişi örneğin kabakulak ya da kızamıktaki gibi hastalığı geçirmekle ya da tek bir kez aşı olmakla gribe karşı uzun süreli ya da ömür boyu bağışıklık kazanamaz. Uzmanlar, ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerin görülmesiyle birlikte hekime gidilmesini öneriyor. Grip son 15 yıldır en fazla küçük çocuklarda etkili.

Haberin Devamı

Grip her yıl toplam nüfusun yüzde 5’i ile yüzde 15’ini etkiliyor.

ECDC tarafından yapılan açıklamadaya göre, 2008-2009 sezonunda laboratuvar tarafından teyit edilmiş toplam 5 bin 693 grip, yani influenza infeksiyonu vakası var. Bu vakaların 5 bin 474’ünü influenza A, kalan 219’unu ise influenza B tipi virüsler hasta etmiş. Bunlar sadece laboratuvarda tespit edilenler. Gerçek sayı ise bunun çok çok üzerinde.

Bunları unutmayın!

Hastalığın belirtileri aşırı öksürük, baş ağrısı, kas ağrıları, ateş, üşüme, yorgunluk ve zayıflık hissi.
? Grip hastalığına yakalanmış kişiler mümkün olduğunca başkalarıyla yakın temastan kaçınmalı.
? Ellerin yıkanması gibi temel hijyen kurallarına uyulmalı.
? Yüksek risk gruplarındaki kişiler (yaşlılar, kalp ve akciğer hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler, bağışıklık sorunu taşıyanlar) gribe karşı koruyucu aşı yaptırmalı.

Yazarın Tüm Yazıları