Arı sizi şoka sokmasın

Yazın yaşanan talihsizliklerden biri arı sokması. Arı zehirli bir hayvan değil. Ama bazı bünyelerde ciddi alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Hatta hayatı da tehdit edebilir. Arı sokması halinde yapılacak ilk iş, iğneyi çıkarmak. Çok derindeyse cımbızdan yararlanabilirsiniz. Sonraki adımsa yarayı da sabun ve suyla yıkamak. Buz uygulaması da ağrıyı, sızıyı hafifletir.

Aslında insanlar arıların hedefleri arasında değil. Bazen bir parfüm, bazen parlak bir giysi arıları çekebiliyor. Genellikle arı sokması ciddi sorunlara yol açmıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, nefes darlığı, bulantı ve güçsüzlük gibi durumlarda mutlaka hastaneye gidilmesi uyarısı yapıyor.

Dr. Furuncuoğlu, arı sokması halinde yapılan müdahaleden sonra sokulan bölgenin mutlaka yukarı kaldırılmasını öneriyor. Bu, şişmeyi azaltacaktır.

Dr. Furuncuoğlu, “Arı sokması durumlarında genellikle antibiyotiğe gerek duyulmuyor. Çünkü enfeksiyon olmaz. Ancak alerji ilaçları ya da ağrı kesici verilebilir. Daha ciddi reaksiyonlarda da (nefes darlığı, güçsüzlük, bulantı gibi) en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir. Çünkü damardan mutlaka iğne yapılması şarttır. Alerji ve nefes açıcı ilaçlar damardan serumla uygulanarak kişinin hayatı kurtarılır” diyor.

Ciddi lokal reaksiyon varsa sonraki sokmalarda dikkat!

Arı sokması halinde aşağıdaki reaksiyonlar gelişir:

Lokal reaksiyonlar: Soktuğu bölgede gelişen şişmelerle seyreder. Bazen komşu eklemi etkiler ama bütün vücudu ilgilendiren şikâyetlere yol açmaz. Ciddi lokal reaksiyonu olan bir kişiyi arı daha sonraki dönemde tekrar sokarsa ciddi sistemik reaksiyonlar gelişebilir. Hayatı tehdit edebilir.

Toksik reaksiyonlar: Birden fazla arının ısırmasıyla gelişir. Gerçek alerjik reaksiyonlarda görülenlere benzer etki gösterirler. Nefes darlığı ve ürtiker (kurdeşen) yapmaz ama mide-bağırsak sistemiyle ilgili şikâyetlere neden olur.

Sistemik veya anaflaktik reaksiyonlar: Hafiften, ölüme kadar değişen gerçek alerjik reaksiyonlar. Şikâyetler, sokmadan sonra ne kadar kısa sürede gelişirse o kadar ciddi. Bu tabloda ilk şikâyetler genellikle gözlerde kaşınma, ürtiker ve öksürük. Olayın ilerlemesiyle solunum sıkıntısı ve tansiyon düşmesi, kalp durması olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları