Ara sıcak değil ana yemek

En çok tavası ve ızgarası bilinse de kalamarın yahnisi, güveci, dolması da balık restoranlarının baş aktörlerinden.

Restoranlar çoğunlukla Ege ve Akdeniz’den çıkarılan olta kalamarını tercih ediyor. Ancak yerli kalamarın piyasanın ihtiyacınına yetmediği zamanlarda Hindistan’dan gelen kalamarları sunanlar da yok değil. Jüri üyemiz Prof. Dr. Bayram Öztürk ancak kalamarların yumurtladığı deniz çayırlarını koruyabilirsek, yerli ve lezzetli kalamarları yemeğe devam edebiliriz diye uyarıyor

EN İYİ 10

1. KIYI RESTAURANT-İSTANBUL
2. GEMİBAŞI RESTAURANT-BODRUM
3. HALİL’İN YERİ-MUĞLA
4. DENİZ RESTORAN-İZMİR
5. BALIKÇI SABAHATTİN-İSTANSUL
6. KUMSAL LOKANTASI-ANKARA
7. FERDİ BABA BALIK RESTAURANT-İZMİR
8. FOÇA FİSH GOURMET-İSTANBUL
9. KALAMIŞ MARİNA DEVELİ-İSTANBUL
10. LODOS-BOZCAADA

KIYI RESTAURANT - İSTANBUL
Tereyağı ve sarmısaklı sosla sunuluyo

Tarabya’da 1965’den beri hizmet veren Kıyı Restaurant, İskenderun veya Ayvalık’da avlanan kalamarları, ızgara ve tava şeklinde sunuyor. Tavası tarator sosla; ızgarası, ılıtılmış zeytinyağı veya sarmısaklı, tereyağlı sosla, tavası ise tarator sosla geliyor. Porsiyonu 20 lira. (212) 262 00 02

GEMİBAŞI RESTAURANT - BODRUM
Bodrum açıklarından yakalanıyor

Marina’nın karşısındaki restoran Bodrum’un köklü mekanlarından. Bodrum açıklarında günlük tutulan kalamarların, soda, limon suyu ve toz şekerle dinlendirildikten sonra tavası yapılıyor. Ayrıca ızgara, güveç, yahni ve dolması da yapılıyor. Kalamarın tavasının porsiyonu 18, ızgara, güveç, yahni ve dolması 25 lira. (252) 316 12 20

HALİL’İN YERİ - MUĞLA
Sahibinin adıyla özel tarif var

Akyaka’da Kadın Azmağı’nın kıyısındaki Halil’in Yeri’nde, Datça taraflarında tutulan kalamarlar kullanılıyor. Tava, dolma, ızgara, sote kalamarın yanında, adı Halil Bey olan özel bir kalamar yemeği de bulunuyor: Kalamarlar, sarmısak, ahtapot, karides, mantar ve kaşarla sotelenip, arkasından fırınlıyor. Fiyatı 22 lira. (252) 243 51 73

DENİZ RESTORAN - İZMİR
Bir de balıkçı usulü deneyin

Kordon’daki restoranda Ege Denizi’nin kalamarları pişiriliyor. Güzel, sarı rengini koruması için aynı yağda 2-3 kereden fazla kızartılmıyor. Restoranın sahibi Yılmaz Çelikkaya iddialı: “Asla ithal kalamar almam. Müşteri istemedikçe de tarator sosla servis etmeyiz. Tarator midye sosudur çünkü”. Çelikkaya’nın favori kalamarı sirkeyle yapılan balıkçı usulü. Porsiyonu 16 lira.(232) 464 44 99

BALIKÇI SABAHATTİN - İSTANSUL
Beyaz peynirli dolması yapılıyor

Sultanahmet’deki Balıkçı Sabahattin de Ege, Akdeniz, Ayvalık’tan gelen olta kalamarlarını tercih ediyor. Kalamarın küçüklerinden dolma yapılıyor. İçine beyaz peynir konduktan sonra ızgara ediliyor. Tavası yapılacaksa pudra şekeri ve tuzla iyice yoğrulduktan sonra sodalı suda bekletiliyor. Porsiyonu 10 lira. (212) 458 18 24

KUMSAL LOKANTASI - ANKARA
Ermeni ustanın sırrı

45 yıllık aşçı Karadenizli Mahmut Köroğlu, kalamar tavayı İstanbullu bir Ermeni ustadan öğrendiği gibi pişiriyor: Kalamarı tuz, soda, pudra şekeri, limondan hazırladığı sosun içinde sekiz saat bekletiyor. Yumuşak olduğu için İskenderun kalamarını tercih ediyor. Mekanda kalamarın dolması da yapılıyor. Porsiyonu 13 lira. (312) 434 53 61

FERDİ BABA RESTAURANT - İZMİR
Sosunda şarap var

Alaçatı ve Pişne’de iki şubesi bulunan restoranda, kalamarın tava, ızgara ve dolması yapılıyor. Soslu kalamar ise istiridye sosu, sarmısak, maydanoz ve beyaz şarapla tavada pişiriliyor, güveçte sunuluyor. Yerli kalamar kullanmaktan taviz vermiyorlar. Kalamar şiş 5, tava 20, dolma 12, güveç ve soslu kalamar 20 lira. (530) 568 60 34

FOÇA FISH GOURMET- İSTANBUL
Karbonatla yoğur rengi güzel olsun

İstanbul Küçükyalı’daki restoranda kalamarın ızgara ve tavası yapılıyor. Renginin sarı olması için tuz, şeker ve biraz karbonatla yoğuruluyor. Izgarası için hazırlanan büyük parçalar yumuşatıldıktan sonra hardalla yapılan özel bir sosa yatırılıyor. Kalamar tava 8, ızgarası 8.5 lira. (216) 519 86 86

KALAMIŞ MARİNA DEVELİ-İSTANBUL
Soda ve bira içinde dinlendiriliyor

Restoranın ustası küçük kalamarları tercih ediyor. Kalamar soda ve biralı suya yatırarak dinlendiriliyor. Hafif şekersiz krema, tane karabiber, defne yaprağı, ayçiçek yağıyla terbiye ediliyor. Üzerine, tutsuz soya sosu, tereyağı, sarımsak ve unla yapılan sos dökülerek servis ediliyor. Fiyatı 16.5 lira. (216) 330 74 25

LODOS- BOZCADA
Orijinal lezzetler tadabilirsiniz

Mönülerinde üç çeşit kalamar var. Izgara kalamar dolma, baharatlarla sotelenmiş sıcak kalamar salatası, kalamar tava. Izgara kalamar dolma en çok tercih edileni. İçine İzmir tulumu, lor, keçi ve beyaz peyniri, sarmısak, limon kabuğu, biberiye, ada çayı, karabiber doldurulduruluyor. İstenirse pirinçli kalamar dolma da yapıyorlar. Izgara kalamar dolma 22 lira. (286) 697 05 45

Yazarın Tüm Yazıları