Adetiniz tatilinize uysun

Kadınların en büyük kabuslarından biri adet günlerinin tatille çakışması. Bol bol denize, havuza girmek, açıkhavada özgürce zaman geçirmek varken hareketlerinin kısıtlanması keyif kaçırmaya yetiyor.

Tatili her zaman adet döngüsüne göre ayarlamak mümkün olmuyor. Ancak kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışarak adet tarihinizi, tatilinize uydurabilirsiniz.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, adet kanamalarını geciktirmek için progesteron hormonu kullanılabileceğini söylüyor. İlaç için ideal başlama tarihi, beklenen adet kanamasının başlangıcından en geç 3-4 gün öncesi. İlacı günde üç kez, birer adet kullanmak yeterli. Bu ilaç kullanıldığı süre zarfında adet başlamıyor.

KARACİĞER SORUNU VE EMBOLİDE RİSKLİ

Bu ilacın bilinen büyük bir yan etkisi bulunmuyor. Ama karaciğer bozukluğu olan ve daha önce emboli geçiren kadınların kullanılması önerilmiyor. İlacın ciddi yan etkisi yok. Fakat adet kanama miktarında değişiklik, vücutta ve göğüslerde şişkinlik yapabiliyor. Genellikle ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra kanama başlıyor. İlacı bıraktıktan sonraki ilk adet normalden biraz daha ağrılı ve kanama değişikliğiyle beraber olabiliyor. Bazı kadınlarda ilaçtan sonraki adet döneminde de düzensizlik görülebilse de büyük çoğunda ikinci adetle her şey normale dönebiliyor.

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

İlaç kullanıldığında, hemen her durumda etkili oluyor. Eğer ilaç geç kullanmaya başlanmışsa bu durumda adet gecikmesi sağlanamayabilir. Özellikle vücut kitle indeksi yüksek kadınlarda ilaç dozu yetersizliği nedeniyle uygulamanın başarısız olma ihtimali yükseliyor. Bu ilaçla beraber alkol kullanmanın hiçbir sakıncası bildirilmemiş. Yine de ilaç kullanımı ile alkol alımı arasındaki zamanın artırılması öneriliyor.

RİTMİNİZ BOZUKSA NEDENİNİ ARAŞTIRIN

Adet düzensizliği olan kadınların ilaçla adeti geciktirmesi zor. Önce sorunun nedenini bulmaları gerekiyor. Bu amaçla genel bir jinekolojik muayeneden geçmeli. Yumurtalık kistlerinden erken menopoza kadar bütün olasılıklar muayeneyle tamamlanmalı. Özellikle adet gecikmesi olan genç kadınlarda gebelik kesinlikle araştırılmalı. Aktif cinsel hayatı olan bütün genç kadınlar adet gecikmesi durumunda öncelikle gebelik testi yapmalı ve test negatif olduğu halde adet gecikmesi devam eden durumlarda doktora başvurmalı. Adet gecikmeleri ya da düzensizliğinde eğer altta yatan neden muayenede saptanamamışsa hormon testleri ile tiroid hastalıkları, prolaktin bozuklukları araştırılmalı. Genel olarak adet düzensizliği yaşayanlarda özellikle strese bağlı gecikme ya da hızlı kilo alıp verme sorunu varsa doğum kontrol haplarıyla düzenlenmesi mümkün.
Yazarın Tüm Yazıları