Türkiye veya yurtdışı seyahatlerinde, kendiniz veya başkaları için acil yardıma (hızır acil) ihtiyaç duyabilirsiniz. Türkiye’de malum 112 No’lu telefondan ulaşabilirsiniz.
AB ülkelerinin hemen hemen tümünde numara aynı. İngiltere’de 112’nin yanı sıra geleneksel hatları 999 da aynı desteği veriyor. ABD’de 911’den yardım istiyorsunuz. Bizdeki 112 Hızır Acil Servisi, sadece tıbbi ilkyardım yapıyor. Diğer ülkelerdeki numaralardansa polis, itfaiye dahil tüm acil yardım taleplerinde bulunmak mümkün.
Bir kazaya uğradığınız veya tanık olduğunuzda, "Nasıl olsa 112’ye haber verilmiştir" diye düşünmeyin. Aranmamış olabileceğini düşünüp, siz de numarayı çevirin. Yardımın en kısa zamanda ulaşması için aramalarda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:
Olabildiğince sakin olun.
Bulunduğunuz yeri iyi tarif edin. Etrafta, adresi kolay tespit etmeye yarayacak belirgin özellikler varsa söyleyin.
Hangi nedenle acil yardım talep ettiğinizi operatöre anlaşılır şekilde anlatın.
Unutmayın ki operatör ne kadar fazla bilgiyi, ne kadar hızla alırsa, yardım o kadar hızla ulaşır.
Görevli size telefonunuzu kapamanızı söyleyene kadar telefonda kalın.
Görüşmeyi görevlinin yönlendirmesine izin verin, sorularını dikkatle dinleyin.
Kararsız kalırsanız 113’te doktorunuz yanınızda
Bazı durumlar vardır ki ortadadır. Ne kadar acil olduğuna karar veremezsiniz. Böyle hissederseniz, hastanın veya kendinizin doktorunu arayabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı’nın 113 No’lu Doktorum Yanımda Hattını arayarak da danışabilirsiniz.
112 hangi durumlarda aranır!
Unutmayın ki 112 bir acil yardım hattı. Gereksiz meşgul etmek, gerçekten ihtiyacı olanların yardım almasını dolayısıyla hayatını riske sokabilir. 112’yi aşağıdaki durumlarda arayabilirsiniz. Siz veya bir başkası:
Nefes almakta zorluk çekiyorsa,
Baygınsa,
Yoğun kanamalıysa,
Sırt, boyun ya da baş yaralanmaları varsa,
Ateş, elektrik çarpması, ya da kimyasal yanmalar sonucu ciddi doku hasarı oluşmuşsa,