Paylaş
Gönüllü vericileri bulunan ancak uyumlu olmadığı için nakil yapılamayan Georgiev ile Aslan’ın yakınları çaprazlandı. Birbirini ilk kez hastanede tanıyan anne Tatyana Aslan’a, Aslan’ın ağabeyi Niyazi de Georgiev’e böbreğini verince iki hasta sağlığına kavuştu.
Asker olan Mariyan Georgiev’in böbrekleriyle ilgili ilk şikayetleri 10 yıl önce başladı. Bir süre ilaçlar, yakın takiple idare eden böbrekleri 3 yıl önce iflas edince diyalize başladı. Yaşamını günde 3 saat, 4’er saat diyalize girerek sürdürmeye başladı. 7 yıldır severek yaptığı mesleğini bırakmak zorunda bıraktı. Tanı konar konmaz ülkesindeki kadavradan nakil listesine alınmıştı ama beklediği haber bir türlü gelmiyordu.
Mete Aslan aslında ilk böbrek naklini 1995’de Hindistan’da oldu. Hatırlamak istemeyeceği kadar kötü koşullarda takılan böbrek sadece 5 ay dayandı. Yeniden diyaliz ve organ bekleme günleri başladı. Çalışamıyor, istediğini yiyip içemiyordu. 11 kardeştiler, ağabeyi Niyazi Aslan (64) böbreğini vermek istiyordu. Ancak kan grupları uymadı.
BULGARİSTAN’DA NAKİL İÇİN KAMPANYA YAPILDI
Birer vericileri bulunan Georgiev ile Aslan Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin çapraz böbrek nakli listesine kaydoldu. Doç. Dr. Gürkan Tellioğlu ve ekibi Georgiyev’in vericisinin böbreğinin Aslan’a, Aslan’ınkinin ise Georgiyev’e uyabileceğini saptadı. Georgiyev’in sabırsızlıkla beklediği haber 2 ay sonra geldi. Georgiyev’in nakil ücreti için ülkesinde kampanya yapıldı. Ülkezindeki BTV’ye çıktı. SMS kampanyaları düzenlendi. 30 bin euro hızla toplandı. Annesiyle birlikte nakil için İstanbul’a geldi.
Aslan ailesi ile Georgiev ailesi ilk kez hastanede karşılaştı. Aynı dili konuşmalarsa da hedefleri yakınlarını sağlığına kavuşturmaktı. Beden diliyle anlaştılar. Bir an bile tereddüt etmeden, yakınları için yabancılara böbreklerini verdiler. Önce vericiler aynı anda ameliyata alındı. Böbrekler çıkarıldıktan sonra bu kez alıcılara aynı anda nakledildi. Hem Aslan hem de Georgiev kana kana su içmenin tadını çıkarmaya başladı bile.
"İMKANSIZI BAŞARDIK"
* Doç. Dr. Gürkan Tellioğlu: Bazı hastalar için tek nakil şansı çapraz listeler. Mete’nin Tatyana’dan aldığı böbrek doku grubu olarak kardeşinden(Niyazi) daha fazla uyuyor. Mariyan’ın aldığı böbreğin de doku uyumu çok yüksek. Çapraz nakille neredeyse imkansızı, imkanlı hale getirdik. Aslında ideali kadavradan organ bulmak. Ama maalesef yeterince çıkmıyor. Bu yüzden tüm nakillerin yüzde 80’nini canlı vericilerden yapıyoruz. Bizim için hastalara, “Tedavi olabilirsin, hayatın değişir, özgür kalabilirsin, tekrar istediğiniz yiyip içebilirsin ama kusura bakla organ yok, sana bu tedaviyi yapamayacağız” demek çok zor oluyor. Bugün tedavisi mümkünken organ bulunamadığı için ulaşamayan 50 bin insanımız var. Her sene bunlara yenileri katılıyor.
* Mariyan Georgiev: Böbrek bulundu haberi gelince çok mutlu oldum. Kan grubum zordu, uygun verici bulunması mucize gibiydi. Artık diyaliz yok! İki günde toplam 1 litre kadar su içebiliyordum. Şimdi su sişesini elimden düşürmüyorum. Dönünde ilk işim arkadaşlarımla doğada kamp yapmak olacak.
* Mete Aslan: Diyalizli yaşamı sadece çeken bilir. Şimdi dolaşmak, gezmek istiyorum. Ve tabii kana kana su içmek.
* Tatyana Georgieva: Öbür böbreğimi bile vermeye razıydım, yeter ki oğlum sağlığına kavuşsun.
* Niyazi Aslan: “Kardeşimin diyalize bağlanması için artık damar kalmamıştı. 9 fistül ameliyatı oldu. Ben zaten böbreğimi feda etmiştim” dedi.
Paylaş