Paylaş
Daha düne kadar, ülkemizde Türk vatandaşları dışında kimse hekimlik ve hemşirelik mesleğini yapamıyordu. Bu meslekler yabancılara yasaktı. Bu yasak kaldırıldı...
663 sayılı KHK
Son günlerde birçok bakanlık ile bağlı ve ilgili kuruluşlar KHK ile yeniden düzenlendiler. Bu arada birçok kanun hükmü de değişti. 663 sayılı KHK ile de Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların teşkilat ve görevleri yeniden belirlendi. Çok önemli ve köklü değişiklikler yapıldı… Aynı KHK ile 1219 sayılı “Tababet Kanunu”nda değişiklik yapılmış, “Türk hekimleri” ibaresi ilgili maddeden çıkarılmıştır. Böylece, ülkemizde, tıp fakültesi mezunu olan yerli ve yabancı tüm hekimler hekimlik sanatını icra edebileceklerdir. Yine 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu’nda da benzer bir değişiklik yapılarak, yabancılara da hemşirelik yapma olanağı getirilmiştir.
Yabancı hekim çalıştıranların kadro sorunu olmayacak!
Öte yandan, yabancı hekim istihdam edecek olan özel sağlık kuruluşlarının kadro sorunlarını kolayca aşacakları ifade ediliyor. Anlaşılan Sağlık Bakanlığı bunu teşvik de edecek... Mevcut durumda kurulu bir özel sağlık tesisinin yeni bir hekim istihdamı çok zor. Sağlık Bakanlığı kadro sıkıntısı yüzünden çalışma izin belgesi vermiyor/onaylamıyor. Ancak, çalıştırılacak olan hekim yabancı ise bu zorluğun belli oranda aşılacağı belirtiliyor.
Vatandaş açısından beklenenler
İletişim birinci sorun olarak öne çıkıyor. Bunun da birçok tıbbi sorunu beraberinde getirmesi beklenebilir. Geleneklerimiz açısından yabancı hekim muayenesi beklenenin aksine talep edilmeyebilir de… Özellikle turizm sezonun da ve yabancıların yaşadığı bölgelerde aynı dili konuşan hekim ve hemşireler konjonktürel olarak işe yarayabilirler..
İş göremezlik belgesi değişti
Sosyal Güvenlik Kurumları harcama belgeleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile iş göremezlik belgesi düzenleme usul ve esasları değiştirildi. Sağlık kuruluşları bundan böyle yeni duruma göre hareket edecekler. Kamu ve özel sağlık tesisleri bundan böyle, adı geçen yönetmeliğin (Örnek No: 25) numaralı eki İş Göremezlik Belgesini değiştirilmiş haliyle kullanacaklar, yönetmeliğin(Örnek No: 26) numaralı eki İş Göremezlik Devam Belgesi yürürlükten kaldırıldığından onu kullanmayacaklardır.
Sağlık tesisleri yeni iş göremezlik belgesini Yönetmeliğin (Örnek No: 25) ekine uygun olarak olarak üç nüsha basacak ve kullanacaklardır. İlk iki nüshanın arka yüzü boş, üçüncü (son) nüshanın arka yüzünde form ile ilgili “açıklama” bilgileri olacaktır.
Raporda kontrol verilir ise
Kontrollü istiharat verilirse, birinci nüsha Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerine gönderilecek, ikinci ve üçüncü nüsha kontrol muayenesine gelirken getirilmesi için sigortalıya verilecek, sigortalı kontrol için geldiğinde istirahatı uzatılması gerekiyor ise belgenin ikinci nüshası Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerine gönderilecek üçüncü nüshası sigortalıya verilecektir.
Kontrolsüz istirahat verilir ise
Kontrolsüz on güne kadar istirahat verilmiş ise doldurulmadan birinci nüshası imha edilip, kalan iki nüshasının birinci nüshası Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerine gönderilecek, ikinci kopya nüshası sigortalıya verilecektir.
SGK’ya gönderilme süresi
Her iki durumda da asıl nüsha, düzenlendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerine gönderilecektir.
Sigortalının Sorumluluğu
Sigortalı geçici iş göremezlik belgesini, işyerinde “çalışmamıştır belgesini” düzenlemesi için işverene ibraz edecektir.
Paylaş