Paylaş
Artık bu tepkilerden midir, yoksa “insaf” sınırlarının zorlanmasından mıdır bilinmez, şimdilik emekli aylıklarından vergi kesilmiyor...
Ama ileri de kesilmeyeceğinin bir garantisi yok...
Zira, alıştırma turları başladı bile...
Hem de işsiz kalıp da İŞKUR’dan işsizlik parası alanlardan...
En fazla ihtiyacı olan kesimden..
Çok bilinmiyor ya da kesintiler düşük olduğundan hissedilmiyor...
Ama yol açıldı...
Gerisi niye gelmesin ki?
İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün il müdürlüklerine gönderdiği 30 Eylül 2009 tarihli genel yazıdan anlaşıldığına göre; işsizlik ödeneklerinden, 01/09/2009 (dahil) tarihinden sonraki ödeme planlarını kapsayacak şekilde Damga Vergisi kesintisi yapılmaya başlanmıştır... Bu tarihten sonra verilen işsizlik paraları Damga Vergisi kesintisi yapılmak suretiyle ödenmektedir.
İşsizlik ödeneği alanlar ile emekli aylığı alanlara duyurulur...
Tetikte olmakta fayda var!
SGK’dan cevap var
28 Aralık 2009 tarihli yazımızda, işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerinin SGK’ya verilmesinde son günün tatile rastlaması halinde ortaya çıkan soruna değinmiştik.
Yazımızda, bu sorunun çözümüne SGK mevzuatında yer verilmediğini, bu sebeple birçok işverene ceza kesildiğini, çoğunlukla da bu işlemleri yapan mali müşavirlerin sıkıntı yaşadıklarını dile getirmiştik... Ayrıca, çözüm de önermiştik. Gelen cevaptan, SGK’nın önerimizi dikkate aldığı anlaşılmakta.
İşte bu yazımızda yer verdiğimiz soruna SGK’den gelen cevap:
“Sigortalı işe giriş bildirgelerinin ve sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin yasal verilmesi gereken son gününün resmi tatile rastlaması halinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na istinaden sözkonusu bildirgeler, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılmaktadır. Örneğin; büro işyerinde 17/01/2010 tarihinde çalışmaya başlayan sigortalılara ilişkin sigortalı işe giriş bildirgeleri, 16/01/2010 tarihinin cumartesi, 17/01/2010 tarihinin de pazar gününe rastlaması nedeniyle 18/01/2010 Pazartesi günü verildiği takdirde, söz konusu bildirgeler yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.”
GSS’li olan memurun rapor süresi
Memurlar 15 Ocak 2010 günü itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına girdi. Birçok işlemleri SGK mevzuatı ve SUT hükümlerine göre yapılacak... SGK birkaç defa duyuru da yayınladı...
En son 14 Ocak 2010 tarihli duyuruda devlet memurlarına istirahat raporunun verilmesi ilkeleri açıklandı.
Raporların süresi
Buna göre; ayaktan tedavilerde tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilecek. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilecek. Yirmi günü aşan istirahat raporları ise sağlık kurulunca verilebilecek. Bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı ise 40 günü geçemeyecek. Bu süreyi geçen istirahat raporları da yine sağlık kurulunca verilebilecek.
Tek hekimin bir seferlik rapor verme süresi düştü
Önceden tek hekim bir seferde 20 günlük istirahat raporu verebiliyordu. Ancak, memurların GSS kapsamına alınması ile işçiler gibi bu süre 10 güne düşürüldü.
Ancak, ilgili yönetmeliği olan Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik’in 3. maddesinde bir değişiklik yapmadan böylesi bir düzenlemeye gidilmiş olması tartışmalı görünmekte... Zira yönetmelikte tek hekimin 20 gün rapor vereceği yazılıyor...
Raporlar kaç nüsha olacak ve kime verilecek?
İstirahat raporlarında devlet memurunun çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilecek. İstirahat raporunun bir nüshası işyerlerine/kamu idarelerine ibraz edilmesi için memurlara verilmek, bir nüshası SGK’ya gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenecektir.
Paylaş