Paylaş
Bunlardan birisi de eski deyimle Bağ-Kur’lu olan bir kişi başka bir işyerinde işçi olarak çalıştığında, Bağ-Kur sona erecek ve SSK sigortalısı sayılacak. Şüphesiz bu durum emekli olanlar açısından da geçerli bir yol. Bunun emekliler açısından önemli sonuçları var.
Çakışan sigortalılıklar
1 Mart 2011’e kadar, bir kişide Bağ-Kur ve SSK sigortalılık halleri çakıştığında, hangisi önce başlamışsa o geçerli sigortalılık ilişkisi sayılıyordu. Bu tarihten sonra ise, önce başlayan sigortalılığın bir değeri kalmadı. Artık, SSK ve Bağ-Kur sigortalılık halleri çakıştığında kişi SSK sigortalısı sayılacak. Bu uygulama emekliler açısından da geçerli.
Emekli çalışanlarda hizmet çakışmasının sonuçları
Emekli aylığı alıp, esnaf ya da şirket ortağı olarak çalışmasını sürdürenlerin bu aylıklarından her ay %15 destek primi kesiliyor. Acaba bundan muaf olmanın bir yolu var mı?
Düne kadar, ya vergi mükellefiyetinizi ya da şirket ortaklığınızı sona erdirmedin dışında bir yol yoktu!
Şimdi ise yeni bir yol var...
Aylığından destek primi kesilen esnaf ya da şirket ortağı bir kimse, başka bir işyerinde kısmi süreli (part-time), diyelim ayda bir veya 2 sigorta günü hizmet sözleşmesi ile çalışır ise artık SSK sigortalısı sayılacak ve emekli aylığından destek primi kesilmeyecektir. Bunun yerine, çalıştığı başka işyerinden aylık 2 gün için SSK primini o işveren ödeyecektir.
Karşılaştırırsak; aylık 1.000 TL emekli aylığı alan bir esnaftan %15 yani 150 TL destek primi her ay kesilirken, bu kişi başka bir işyerinde ayda sadece 1 sigorta günü olacak şekilde hizmet sözleşmesi ve asgari ücret ile çalışır ise o işveren 2011/Aralık ayı için en az 9 TL primi SGK’ya ödeyecektir. Böylece SSK sigortalısı sayılan esnaftan 150 TL kesinti yapılmayacaktır.
Emekli esnaf kendi işyerinden SSK’lı olamaz
Geçmiş yıllardaki gibi akla hemen, esnafın kendi işyerinden kendisini SSK sigortalısı olarak bildirmesinin olanaklı olup olmadığı gelebilir. Belirtelim ki, artık böyle bir imkan yoktur. Hiçbir Bağ-Kur’lu (emekliler dahil) kendi işyerlerinden SSK’lı olamaz.
Yaşını bekleyen esnaf için aynı yol önerilebilir mi
Bağ-Kur’lu olduğu halde, emeklilik için gün sayısını doldurmuş olup yaşını bekleyenler, vergi kayıtları ya da şirket ortaklıkları devam ettiği müddetçe prim ödemek zorundadır. Prim ödememek için vergi mükellefiyetinin veya şirket ortaklığının sonlandırılması gerekir.
Vergi kayıtlarına son vermeden, yukarıdaki gibi, aktif Bağ-Kur sigortalısı olanlar, başka bir işyerinde bir iki gün SSK sigortalısı olarak çalışsalar olmaz mı?
Olabilir... Böylece, sadece iki günlük SSK primi ödenir ve Bağ-Kur sigortalılığı da sona erer. Bağ-Kur primi de ödenmez...
Ancak, dikkat edilmez ise, dimyada giderken evdeki bulgurdan da olunabilir!
Şöyle; aktif Bağ-Kur sigortalısı, yaşını beklerken Bağ-Kur primi ödememek için başka bir işyerinden kısmi çalışarak (ayda bir, iki gün) SSK sigortalısı olabilir. Ve adına sadece SSK primi yatırılır.
Ama, 1 Ocak 2012’den itibaren kısmi çalışanların eksik günlerinin sağlık primlerini ödeme zorunluluğu olduğundan, bu sefer de GSS primi ödemek zorunda kalırlar. Esnaf olarak gelirleri de olduğu için, muhtemeldir ki, asgari ücretin 2 katı üzerinden %12 GSS primi öderler. Ödenen bu prim sadece sağlık primi olduğu için emeklilikte de dikkate alınmaz.
Bu yolu düşünenlerin hesaplarını iyi yapmasını öneririz.
Paylaş