Sanat fuarımızdan erken haberler

Kasımda 6’ncısı düzenlenecek Contemporary Istanbul’da Körfez ülkelerinden galerilerin katıldığı özel bir bölüm olacak. Bu yıl ilk kez gümrüklendirme fuar alanında yapılacak.

Haberin Devamı

- Her yıl kasım ayında düzenlenen Contemporary Istanbul’un uzun vadede Türk çağdaş sanatı ile çevre ülkelerin çağdaş sanatının öne çıktığı bir sanat fuarı olması hedefleniyor. İnsanlar Basel’de gördükleri sanatçıyı İstanbul’da neden bir daha görsünler? İstanbul nasıl her şeyiyle farklı bir şehirse, sanat fuarıyla da farklı olmalı.
- Bu seneki fuarda konuk ülkeler bölümü olan “New Horizons”da (Yeni Ufuklar) Körfez ülkeleri yer alacak. Katar, Dubai ve Abu Dabi’den 7-8 galeri fuara katılacak. Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli “Bu yıl o bölgenin koleksiyonerini İstanbul’a çekme hamlesi yapıyoruz” diyor.
- Bu yıl Contemporary İstanbul’a katılacak galerilerin 3’te 2’si yabancı. Güreli “Neticede biz bir fuar yapıyoruz; ticari bir iş. Çok nitelikli sanat sergileyeceğiz diye yola çıkıp işin ticari boyutunu da bir yana bırakmamak lazım. İnsanların satın alacakları işleri gösteren galerileri seçmek gerek” diyor. Rakamlara baktığımızda Contemporary’nin bu anlamda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Fuar geçen yıl yüzde 82’lik bir satış rakamı yakaladı. - Fuardan eser satın alanlar için gümrük ciddi bir stres kaynağı. Sanat eseri orada uzun süre kalıyor; fuarda biri satın alınca yeniden gümrüğe gidiyor, gümrük görüyor, geri geliyor. Ölme eşeğim ölme. O geçen sürede satın alan kişi “Acaba ne oluyor orada, eser aldığım haliyle mi geri gelecek? Başına bir iş gelirse... E parayı da verdik” diye tedirgin oluyor. Bu yıl yeni bir uygulama başlayacak ve gümrük memurları gümrüklendirmeyi fuar alanında yapacak.
- Alt yapı konusunda da bir konfor geldi. Lütfi Kırdar’ın yanında yapılan İstanbul Kongre Merkezi’nin içinde 8 metre tavan yüksekliği olan 10 bin metrekarelik fuar alanı var. IMF kongresi sırasında bu 8 metreyi ikiye bölüp 1000 tane ofis yapmışlardı. ?imdi o ara kat kaldırılıyor, orası fuar alanına dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

Bir banka neden çağdaş sanatı destekler?

Akbank Private Banking ve Contemporary Istanbul geçtiğimiz hafta, Art Basel’de bir gece düzenledi.
Gece sanatseverler, sanatçılar, akademisyenler ve küratörleri buluşturdu. Amaç, dünya sanat piyasasının buluştuğu Basel’de ilgiyi Contemporary Istanbul’a çekmekti.
Akbank Private Banking bu yıl, Contemporary Istanbul’un beşinci kez ana sponsoru. Bir banka desteklenecek işler arasından kendisine neden çağdaş sanatı seçer?
Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder şöyle açıklıyor: “Çağdaş sanat hedef kitlemizle bire bir örtüşen bir iş. Özel bankacılıkta Türkiye’de ortalama hesap büyüklüğü 1 milyon doların üzerinde. Müşterimiz koleksiyoner olabilecek nitelikte. Asıl görevimiz insanların birikimlerini değerlendirmek ama sadece para doktoru olmak değil, aynı zamanda sosyal hayatlara da katkıda bulunmak istiyoruz.”
Contemporary Istanbul ile Akbank Private Banking “Anadolu Sanat Sohbetleri” adı altında Adana, Bursa, Kayseri, Ankara ve İzmir’de üniversite öğrencileri ve koleksiyonculara yönelik toplantılar da düzenliyor.
Sanatta modernden bugüne nasıl gelindiği, Türkiye’nin bunun neresinde olduğu, sanat piyasası üzerine konuşuluyor.

Yazarın Tüm Yazıları