Paylaş
Proje, 30 dönüm alanı kapsayan Yaşam Köyü’nde gerçekleştirilecek. Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 projesine ortaklık teklifi, Tepebaşı Belediyesi’nin geçmiş deneyimlerine bakılarak verildi.
Hedef, çevre projeleriyle tarımsal sulama alanlarının güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir’in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak, temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerinin düşürülmesi.
Önce mevcut binalar iyileştirilecek. Aşağısöğütönü’nde belediyeye ait 9 bin 110 metrekarelik bölgede binaların enerji verimliliklerinin artırılması için bina kabukları ve doğrama sistemleri yenilenecek, doğalgaza dayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulacak.
Isıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kullanılacak. Böylelikle tüm mekanik sistemler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilir hale gelecek.
Bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirilecek, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemleri kullanılacak.
Proje ile Tepebaşı Belediyesi’nin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılacak 7 hibrit araç alınacak. Akıllı ulaşım sistemlerinin bir parçası olan akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek; 50 tanesi elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. Kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurularak bisikletlerin ve araçların enerji ihtiyaçları karşılanacak.
Proje kapsamındaki çalışmaların izlenebilir kılınması için Akıllı Şehir İzleme Portalı oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesi sağlanacak. Elde edilen sonuçlarla halk bu konuda bilinçlendirilecek ve projeye doğrudan katılımı sağlanacak.
Tepebaşı Belediyesi’nin Avrupa’dan böyle bir destek alacak kadar dikkat çekmesinin nedeni geçmişteki başarıları.
Örneğin 2010’da bina ısıtma ve havalandırma sistemi otomasyonu yaptı, verimliliği yüzde 30 artırdı.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na proje uygulaması yaptı, yüzde 20 enerji güneşten sağlandı ve yılda 50 bin liralık tasarruf sağlandı.
Yeşil Su Sporları Merkezi projesi yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi’ne imza attı; karbon emisyon oranını 2020’ye kadar yüzde 20 azaltacağı taahhüdünü verdi.
Güneş enerjili şarj ünitelerini açık alanlarda halkın kullanımına sundu.
Yakakayı Köyü güneş enerjili sulama sistemini hayata geçirdi.
Bazı belediyelerimiz milletin 3-5 ağacına bile göz dikmişken, bir tarafta da “Ne yaparım da kaynakları talan etmem” diye kafa yoran Tepebaşı Belediyesi gibi istisnalara sahibiz. Değerini bilelim.
Paylaş