Kahramanlar eşliğinde Yemeğini Keşfet

ABD senatörlerinden John McCain bir keresinde cesareti şöyle tanımlamıştı: “Ruhumuzun derinliklerinde bir şeyin sevgi, onur, görev fitilini ateşlediği, bizi çözüme götüren farkındalık, korku ve eylemin birleştiği o nadir an.”

Haberin Devamı

Cesarete bu pencereden baktığımızda, dünyanın kahramanlarla dolu bir yer olduğunu görürüz.
Bu kahramanlardan bazıları bu cumartesi Bomontiada’da Türk Mutfağı Derneği tarafından, Listerine ana sponsorluğunda gerçekleşecek ‘Yemeğini Keşfet’ etkinliğinde hikayelerini anlatacaklar.
‘Yemeğini Keşfet’, gastronominin Türkiye’nin kültürel mirasını tanıtmak için en önemli araçlardan biri olma potansiyelini de ortaya çıkarıyor.
Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin teması ‘cesaret’. Şefler, yapımcılar, eğitimciler ve sanatçılardan oluşan kahramanlar anlatacaklarıyla yeme-içmenin ötesinde mevzuları gündeme getirip farkındalık yaratacak ve ilham verecekler.
¡¡¡
Konuşmacılardan söz etmek gerekirse...
Alman faşizminin esir kamplarında hayatta kalma savaşı veren insanların her yana not ettiği yemek tariflerini gün ışığına çıkaran Fransız aktivist Anne Georget.
Engelli çalışanlar konseptiyle Kunzelsau’daki Michelin yıldızlı restoran Handicap’ı yaratan şef Serkan Güzelçoban.
Hayatını idame ettirebilmek için eski yapıları restore etmiş, barmenlik, anaokulu öğretmenliği yapmış, yeri gelmiş cep telefonları satmış ama esasen İstanbul’un arka sokaklarında lezzet avına çıkan Ansel Mullins.
Bahçeler ve mutfaklarda hayatı ve yemekleri kaynağında tadarak büyüyen, Lübnan’ın ilk çiftçi pazarı Souk el Tayeb’i kuran Kamal Mouzawak.
Terörizmden iklim değişikliğine ve göçe kadar pek çok konuda yazıp çizmiş, pek çok yemek dergisinde makaleleri yayımlanmış gazeteci Lisa Abend.
Modern yemek kültürünü sayfalarına taşıyan, 2013’te dünyanın en iyi dergisi seçilen Fool Magazine’in sahipleri Lotta ve Per-Anders Jörgensen.
Siyasal Bilimler’den mezun olduktan sonra reklam ve belgesel yönetmenliği yapan, 2015’te Tire’den Gaziantep’e yerel lezzet hazinelerini keşfederek belgeselleştiren Luis Gonzalez.
Geleneksel ve yerel mayalar üzerine çalışan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Neşe Bilgin.
Kariyerinin büyük kısmını lüks restoranlarda çalışarak geçirdikten sonra Kopenhag’da ulaşılabilir ve insanın ruhuna hitap eden bir yer açan Rosio Sanchez.
Türk mutfağıyla içli dışlı büyüyen ve daha sonra Sydney’de Türk restoranı açan Somer Sivrioğlu.
Gelenekselle yeninin çok başarılı bir şekilde harmanlandığı ve tasarımın da ihmal edilmediği özgün yemekler sunan Müzedechanga’nın ortağı Tarık Bayazıt.
Gelveri Şarapları’nın kurucuları Udo Hirsch ve Hacer Özkaya.
Özgün senaryonun güçlü kalemi Kerem Deren.
Ve...
Bayburt’ta bir tepeye kondurduğu Baksı Müzesi’yle sadece Türkiye’ye değil, dünyaya ilham veren sanatçı Hüsamettin Koçan.
Cesaret ana tema olsa da, konuşmacıların hikayelerinin arka planındaki adalet ve topluma geri verme temaları da bariz.
¡¡¡
Tüm gün konuşmaların süreceği ‘Yemeğini Keşfet’, sabah 09:00’da kahve ve kahvaltıyla başlayacak; öğle yemeği ile devam edecek ve akşam İstanbul’un muhtelif yerlerinden özenle seçilmiş mezelerle donatılmış bir sofrada yenen yemekle son bulacak.
Karınlar da, beyinler de doyacak.
Bu karanlığın içinde anlamlı bir gün geçirmek isteyenler kaçırmasın. Biletler Biletix’te.

Yazarın Tüm Yazıları