Biliyorum, markaların ürünlerini satabilmek adına, bir yılbaşı, bir Anneler Günü gibi kullandığı ve meseleyi abarttıkça abarttığı bir gün... Ama yine de duygusal tarafımı bastıramıyorum sevgili romantik komedisever Habitus okuru!
Bakınız, en son bir otobüs firmasından Sevgililer Günü bülteni geldi. “Otobüs seyahati” ve “Sevgililer Günü” kavramları beynimde birleşmiyor, birleşemiyor bir türlü. Aklıma direkt muavin, kek, berbat kahve, bel ağrısı, horlayan amca filan geliyor, ne bileyim.
“Markaların saçma 14 Şubat pazarlamaları”ndan bahsedecek olursak, Sevgililer Günü’ne özel üretilmiş kalp şeklindeki kaşar peynirini de atlamak olmaz.
Geçen senelerde “En saçma Sevgililer Günü bülteni” payesini bir elektrikli ısıtıcı markasına vermiştim. Mutlaka hatırlayacaksınız, hani karşısında oturacak, sevdicekle birbirimize sarılacaktık. Toplum içinde “Bekar evi ısıtıcısı” olarak da isimlendirilen bu ürünün, karlı dağlardaki kulübenin içindeki süper romantik şömine gibi pazarlanması hepimizi pek neşelendirmişti. Bu sene de bu paye “kalp kaşar”ın oldu.
Hazır kalp şeklindeki kaşardan, elektrikli ısıtıcıdan, otobüs yolculuğundan bahsediyoruz, benim de bir 14 Şubat önerim olacak. Madem kimi markalar saçmalamakta bir sakınca görmüyor, buyurunuz, bu da benim Sevgililer Günü bültenim:
Aşkınızı bir “hoh”la anlatın!
Habitus’tan en keyifli Sevgililer Günü programı! 14 Şubat’ta sevgilinizi “Habitus Soğan Salatası” ile şımartın... Sevgililer Günü’nde mum ışığı altında yiyeceğiniz yemeğinizi sumak ve maydanozla marine edilmiş mis kokulu “Habitus Soğan Salatası” ile taçlandırın. Unutmayın, aşkınızın ateşi bir “hoh” kadar ötenizde!
Ana Beatriz uzun... Çok uzun!
Bakınız Kızılay başkanı”Kızılay kanı olarak belirtilen kan, Kızılay kanı değil toplumumuzun kanıdır. Bu kan Kızılay tarafından üretilmemiş, hastalık bulaştırılmamış sadece bir ihtiyaç sahibine ulaştırılmak için toplumumuzdan emanet alınmıştır” diyor.
Sağlık Bakanlığı’nın, HIV taşıyan kanın dağılmış olmasıyla ilgili bir eksiği olmadığının altını çiziyor.
Politikacıların, hayati bir hata konusunda “kabahatimiz vardır” itirafını yaptıktan sonra AMA diye lafı bağlayıp kendilerini övecek bir konu bulma hallerinin en müthiş örneği değildir de nedir bu?
HIV taşıyan kanın alınmış ve dağılmış olmasında kan veren kadar bunu alan kurum ve kabahatlidir ve bu işin AMA’sı olmaz, olamaz!
Hem “Kan toplumumuzun kanıdır, biz üretmedik” ne demektir, nasıl talihsiz bir beyandır?
Bu nasıl bir anlayıştır? Kızılay’ın kendi ürettiği pis kanı dağıtması diye bir konu yok ki ortada? Bu nasıl bir dikkat dağıtma, konudan uzaklaştırma yöntemidir?
İnsan arada “ne güzeldi o tek kanallı günler” yapıp eğlenebiliyor fakat her gün de mazi hatırlanıp iç çekilmez ki arkadaş. Ya da ‘Seksenler’ dizisinin yayınlandığı her gün nostalji yaparak iç çekmemiz olanaksız. Diziyi gündemde tutmak için başka konuşturma yöntemleri bulmak gerekiyor galiba.
- Madonna gelmesin kampanyası yapan Nihat Doğan’dan: Nihat Doğan Madonna gelmesin kampanyası yapıyor, biz de sanki Madonna “Aman Allah’ım! Yoksa... Yoksa Nihat Doğan beni istemiyor mu? Kesinlikle gelmiyorum!” diyecekmiş gibi, gündemi işgal etmesine müsaade ediyoruz. Bazen ne hissediyorum biliyor musunuz? Bir haltlar oldu, ne bileyim mesela o kadar çok 80’ler konuştuk ki zaman bile isyan etti bu duruma ve paralel dünyaya savurdu bizi. Paralel dünyada da Nihat Doğan memleketin başına oturmuş. O yüzden dedikleri bu kadar önemli, o yüzden Twitter’da bir tam gün boyunca “Trending Topic” olabiliyor ve bir tam gün üzerine ciddi ciddi muhabbet
dönebiliyor.
Herkes Nihat Doğan’ın kampanyasına bozuluyor, sinirleniyor, bitmez bir laf sokma yarışı, bitmez bir kızgınlık...
- Pampiş ve ciciş’lerin “nor-malleştirmesi”nden: Pampiş’in oryantal dans kılıfı içinde mal beyanında bulunduğu videoyu gördünüz. Artık teşhircilikte geldikleri noktadan bir sonraki adımın meydanlarda soyunmak olduğunu söylemek mümkün.
Ne yaptıkları ortada iken, bu işi, tüm gazeteler ve magazin sitelerinin el ele verip “normalleştirme” halini hem bir yazar, hem de her gün magazin haberleri için bu yayınları açan bir okur olarak kınıyorum.
Teşhirciliğin “basit bir insanlık hali” olmadığını biliyoruz. Bu durumun daha ne kadar “Herhangi bir magazin haberi” gibi gösterilmesini izlemeye mecbur kalacağız?
Kıvanç’ın farkında mısınız?
Konu her ne kadar henüz test aşamasında olsa da yeni nesil şanslı, pek kıskandım onları ve “Bizim suçumuz neydi” demeden geçemeyeceğim.
Çok iyi hatırlıyorum. Ortaokul ve lisede sistem daha farklıydı ama ilkokuda kesinlikle haftalık ders programı verilmezdi. Hamal gibi ne kadar ders kitabı ve defter varsa çantaya tıkıştırıp okula taşırdık. Çantalar her zaman taşıyabileceğimizden ağır olurdu. Eylülden hazirana, haftada 5 gün sürerdi bu işkence.
Okulda dolap olması hakikaten çok büyük masraf mı diye birbirimize sorardık. Ne olur ihtiyacımız kadar kitap taşısak, ödevimiz olursa kitaplarımızı eve götürsek, bu işkence son bulsa diye hayal kurardık.
“Ne kadar çok yazı yazarsak o kadar iyi öğreniriz” anlayışı geçerli olduğu için günde 5 saat tahtadan deftere yazı geçirirdik.
Ne Twitter’a bakabileceksiniz, ne Facebook’a.
Bir ihtiyacınız olduğunda imdadınıza koşan aplikasyonlar ya da “Google’da arayayım da bulayım” kolaylığı olmayacak.
Sessizlik anlarında herkesin aynı anda telefon karıştırmak için başlarını eğmesi sonucu oluşan, “oturur pozisyonda saygı duruşu” görüntüsü veren durum yaşanmayacak.
Tüm bunları düşündüğümde hafif hafif nefesimin daraldığını itiraf etmem gerekir.
Hatice Özhan, evlendikleri yıllardan beri eşinin başka bir kadınla ilişkisi olduğunu, boşanmaya yanaşmadığını, ikili ilişki istediğini ve şeriat kurallarına göre yaşadığını söylüyor.
Tabii yine bir aldatma/ayrılık/boşanma meselesi ortalara döküldüğü için haberi okuyanlar ikiye ayrılmış durumda.
Bir grup “Kendi aralarında halletseler ya, mahkemeler ne için kardeşim?” derken, diğer grup ise “Konuşacak tabii, insan çaresiz kaldığında son şansını kullanmalı” hisleri içinde.
İlişki detaylarını herkesin okuyacağı bir kaynakla paylaşmak, üstelik detaylar tatsızsa eğer, hiç şüphesiz içinde “rezil olma” hissini barındırıyor. Kendi özel hayatınızı, ilişkinizi ortaya dökmekle herkese, hem kendiniz hem de ailenizle ilgili yorum yapma hakkını vermiş oluyorsunuz.
Hatice Özhan, bu olumsuzlukları yaşamayı göze alarak konuşmuş.
“Gündeme gelmek için yapıyor” diyenlere katıldığımı söyleyemem. Albümü çıkacak, dizisi başlayacak bir kadın değil ki; kendi halinde, iki çocuklu bir kadın Hatice Özhan. Niçin kendini ortaya atma ihtiyacı duysun?
Şöhret sahibi kocası olan bir kadın, derdine çare bulamadığı için, her ne kadar riskli bir hareket olsa da, “Çaresini ben bulamadım, gerçekleri anlattığımda kopacak yaygara sonucunda belki çözülür” yöntemiyle derdine derman arıyor.
Peki. Madem annenizi dinlemediniz... Arkadaşınızı dinlemediniz... Ofisteki, kafedeki, restorandaki, sokaktaki insanların size olan bakışlarını yanlış anladınız; dedikoduları kulak arkası ettiniz... Belki beni dinlersiniz!
Soru 1: Çok yüksek platformlu ve sivri topuklu ayakkabıyla güzel görünürüm, değil mi?
Hayır. Topuktan 45, tabandan 20 santim yükselten ayakkabıları kadınların çoğu “Ay çok güzel gösteriyor, bacakları uzatıyor” zannetmekte, fakat bu ayakkabılar, “Yaralı ceylan yürüyüşü” olarak adlandırdığımız bir yürüme şekline neden olmaktadır. Şimdi, eğri oturalım, doğru konuşalım. Bacak uzamasına uzuyor ama bu uğurda bacağı sakatlamaya değer mi?
Hem bacak boyu uzuyor diyorsunuz fakat sekerek yürümeye mecbur kalınca, otururken sergilediğiniz o narin haliniz ayakta iken “Sirkte iki uzun çubuk üzerinde yürümeye çalışan palyaço” görüntüsüne dönüşebiliyor. “İnsani boy” topuk ile rahat yürümek, zarif bir duruş yaratmak yerine ayağa bir çift örs takmak, striptizci ayakkabısı giymek niyedir?