Paylaş
II. Abdülhamid döneminde iade-i ziyaret amacıyla Ertuğrul Fırkateyni, 1889 Temmuz’unda İstanbul’dan Japonya’ya yola çıkar. Türk amirali ve heyeti Japonya’da imparator tarafından görkemli bir şekilde karşılanır. Padişahın emri yerine getirilir.
Ve dönüş yolculuğu başlar. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak soğuk Japon denizinde batar. Kazadan sonra II. Abdülhamid’in Hüzün Gemisi olarak anılan bu fırkateynden sadece 69 denizci kurtulur.
Yıl 1985…
Türk Hava Yolları’nın, İran - Irak savaşında Tahran’dan 215 Japon yolcuyu kurtarma operasyonu…
İki tarihi yolculuk…
İkisinin de Anadolu’da başlıyor öyküsü.
Birisi denizden diğeri gökyüzünden, vatan toprakların dışına doğru ilerliyor.
Zamanlar, kişiler, mekanlar farklı…
İşte bu iki tarihi yolculuğa çıkanlar Türkiye’den hasretle uğurlanırlar. Yüreklerinde görev aşkıyla…
Japonya - Türkiye ilişkilerinde Osmanlı’dan bu yana gerçekleşen bu iki önemli olay hem sosyal ve ticari ilişkileri hem de sevgi anlamında olumlu bir boyuta geçmiş.
Gazeteci-Yazar Erdal Güven Tahran Havaalanı’ndaki kurtarma operasyonunu romanlaştırır.
Japoncaya çevrilen ‘Tahran’dan Kaçış’ adlı kitap Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Japon imparatoruna hediye edilir.
Kitaptan etkilenen Japon klasik müzik bestecisi Mukaiyama Seiji, ‘Kıl Payı’ adını verdiği bir beste yapar.
İşte iki halkın yüreğini tek eden bu iki tarihi olay; 2010 yılının Türkiye’de Japon Yılı olması nedeniiyle, Japon klasik müzik bestecisi Mukaiyama Seiji’nin, 23 Eylül’de Mersin’de, 25 Eylül’de Ankara’da ve 27 Eylül’de İstanbul, Aya İrini’de vereceği konserlerde, müzikseverlerle buluşacak.
Gökyüzünden dönen uçak yolunu bekleyenleri, bereketli yağmurlar gibi sevinç gözyaşlarına boğarken, soğuk denizin yuttuğu gemidekilerin, denizleri taşıracak kadar gözyaşları bırakan geride kalanların duygularını hissetmek ve yaşanan acıların melodilerle harmanlanıp nasıl dostluğa dönüştüğünü görmek isterseniz…
MELİKE BİRGÖLGE
Paylaş