Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yılbaşı sofralarında yaratıcılık yarışı

Yılbaşı yemeğini dostlarınızla evinizde yemek istiyorsunuz ancak hazırlık konusunda içiniz rahat değil çünkü herkesi etkileyecek bir mucize peşindesiniz.

Yemek davetleri, partiler ajandamızın son bir aylık sayfalarını işgal ederken, 31 Aralık gecesi için evinin makyajını tasarlayanlar ve yılbaşı sofrasını düşleyenler için fikirler Evcimen’de!

’Yılbaşı gecesi ne yapacaksın?’ sorusuna artık pek çok kişi benzer yanıtı veriyor: ’Evde süper yemek, süper parti, sen de gelsene!’ Eğer siz de bu yanıtı veren çoğunluğun arasındaysanız ve 2009’a gireceğiniz geceyi arkadaşlarınızla birlikte kutlamak için plan yapıyorsanız, yılbaşı sofra dekorasyonunun ne kadar önemli olduğunun farkındasınızdır.

Sofra hazırlama kılavuzu

1. Yılbaşı sofrası hazırlamak sandığınız kadar yorucu bir iş değil. Önemli olan, yaptığınız işleri planlı ve programlı yapmak ve hazırlık sürecini dostlarınızla birlikte eğlenceye dönüştürebilmek.

2. Hazırlıklarınıza başlarken yapacağınız ilk iş mönüyü belirlemek olmalı. Yemek ve servis için gerekli hazırlıklarınızı da birkaç gün öncesinden tamamlamış olmanız gerekir. Aksi halde yılbaşından bir gün önce mönü hazırlayıp, alışverişe çıkayım derken iki ayağınız bir pabuca girer.

3. Yeni bir yıla girerken yiyeceğiniz akşam yemeği için ideal saatler 20.30-20.45’tir. Ancak davetli sayısı çoksa konuklarınıza saat verirken biraz esnek davranmakta fayda var. Mönüyü hazırlarken davetli listesini göz önünde bulundurun. Dostlarınızın hoşlandığı yemekleri hazırlamak misafirlerinizi daha da mutlu edecektir.

4. Akşam yemeği için hazırlıklarınızı yaparken, tecrübelerinizin yanı sıra yemek kitaplarına danışabilir, internetteki çeşitli web sitelerinden faydalanabilirsiniz. Tamamen özgün bir yemek daveti vermek istiyorsanız ufak tefek hatalarınızın olması çok doğal.

5. Yemek masasını yılbaşı için süslemek ve hangi renkleri kullanacağınıza karar vermek de hazırlık sürecinin önemli bir aşaması. Yeni yıla mutlu bir şekilde girmek için canlı renkler kullanmalısınız, çiçekleri ve mumları da sofradan eksik etmeyin.

6. Her yemek için ayrı bir tabak kullanmanız gerektiğini unutmayın. Tabakların yanına da farklı renklerde seçilmiş peçeteler yerleştirin.

7. Her servisin sol üst tarafına ekmekler için küçük tabaklar yerleştirebilirsiniz, böylece misafirleriniz için bol seçenekli ekmek sepeti oluşturursunuz.

8. Günün en lezzetli ve en gerekli kısmı hazırladığınız aperatiflerdir. Her zevke uyacak finger food hazırlayabilirsiniz.

9. Masaya son bir kez göz atmayı unutmayın. Yemeklerinizi kontrol edin ve salonunuzun çeşitli köşelerine büyük, kokulu mumlar yerleştirin.

10. Evinizde verdiğiniz davetin yeni yıl partisi olduğunu düşünürsek, içki de yemeğin ’olmazsa olmaz’ı. Bunun için konuklarınızın zevklerini önceden bilmenizde yarar var. Alkollü içki tercih etmeyenler için de içecekler bulundurun.

Peki ya yemek sonrasında?

1. Sıcak bir atmosfer için parti dekorasyonunuzda bol ışık ve renk kullanın.

2. Yılbaşı akşamı buzdolabında bol buzunuzun mevcut olduğuna ve içkilerin uygun şekilde servis edilmesi için yeterince bardağa sahip olduğunuza emin olun. Bir kişiye üç farklı bardak sağlayacak şekilde organize olun.

3. Sunum en az yiyecekler kadar önemli. Örneğin peynir tabağında üç çeşitten fazla peynir yer almamalıdır. Ayrıca peynirin yanına üzüm, kuru kayısı, ceviz gibi meyve ya da kuruyemiş ekleyebilirsiniz.

4. Evin içinde sembolik süsler kullanabilirsiniz. Örneğin, yılbaşı ağacı süslerini ağaca asmak yerine bir káseye tepeleme doldurup sehpanın ortasına yerleştirebilir, kuru dallara astığınız süslerle alternatif bir yılbaşı ağacı oluşturabilirsiniz.

5. Banyonuzda misafirleriniz için sepet ya da toprak bir káseye yerleştireceğiniz havlular hazırlayın. Su içinde mumları da unutmayın.

6. Paltolar portmantoya sığmadığında yatağın üzerine koymak en uygun çözüm.

7. Pencerelere Çin fenerleri asın, balkonunuza gül yaprakları serpin. Servis tabaklarınızı muz yapraklarıyla örtün, yeşil bitkilerle süsleyin.

8. Evinizi özel olarak süslemeseniz bile, kullanacağınız mumlarla farklı bir ambiyans yaratabilirsiniz. Yılbaşı olunca, kırmızıları bol tutabilirsiniz.

"Sofra, kişiliğinizin parçasıdır"

Pek çok ünlü sofra markasının temsilciliğini yaparn Luxuria firmasının sahibi Zeynep Madra, sofra düzeniyle ilgili şu ipuçlarını veriyor: "Davetler için, gelecek arkadaşlarıma ve kendi ruh halime göre bir sofra hazırlarım. Sofra takımlarım genelde beyazdır. Tabak altına yerleştirdiğim sous-plate’lar, çiçekler, mumlar ve çeşitli küçük aksesuvarlarla masayı renklendiririm. Bu renklendirmeler benim ruh halimi yansıtır. Ayrıca bunları hazırlarken, gelecek olan misafirlerimin nelerden hoşlanacağını da düşünürüm. Öncelikle sofrayı kurarken sofradaki renklerin evin dekorasyonuyla uyumlu olmasına özen gösteririm. Sofra tarzınız, giyim tarzınız gibi sizin kişiliğinizin bir parçasıdır. Bu nedenle, sofranıza mutlaka kişiliğinizin, gezilerinizin, hatıralarınızın parçaları olan objeleri, dekorasyon amaçlı da olsa koyun. Sofrada birbirinden hoşlandığından emin olduğunuz kişileri yan yana oturtmaya özen gösterin. Sonra da sevdikleri yemekleri düşünün. Özel bir rejimleri var mı? Davetlerde önemli olan yemeklerin özenli bir şekilde pişirilmesi ve lezzetli olmasıdır."

Cam: Doğal ve sağlıklı

Moser markası altında Orrefors, Kosta Boda gibi camda yıldızı parlayan isimlerin Türkiye temsilciliğini yapan Beril Kahyaoğlu’ndan işinin püf noktalarını ve ideal yılbaşı sofrasını öğrendik.

İşinizin en çok hangi yönünü seviyorsunuz?

- Camların arasında olmayı ve temsil ettiğimiz markaların cam fabrikası ortamlarını çok seviyorum. Aslında camın kendisi, ifadeleri, derinliği beni çok etkiliyor. Çünkü cam hem şeffaf, doğal bir malzeme, hem de sıvı veya katı olabiliyor. Yüzyıllar boyu dayanıklı ama aynı zamanda kırılgan, ışık dolu, sağlıklı. Bu özellikleri bir arada bulundurması onu eşsiz kılıyor. Bu nedenle camla bir arada olmayı ve onu sunmayı çok seviyorum.

Size en çok ne ilham verir?

- Tabiat ve insanlar.

Sofra sizin için ne demek?

- Sevdiklerimle, keyifli bir ortamda sohbet etmek. Az ve öz yemek.

Sofradaki favori tarzınız ve renkleriniz nedir?

- Yeni ve modern tasarımları tercih ediyorum. Pastel renklerin kullanıldığı sofra düzenleri hoşuma gidiyor.

Bu seneki sofra trendi ne olacak sizce?

- Gri ve siyah fonda kırmızı ve turuncunun tonlarını göreceğiz.

Bir yılbaşı mönüsü verseniz?

- Bademli sebze çorbası, hindi, salata, puf çikolata, yanında meyveler.

Hayattaki en büyük takıntılarınız neler?

- Sağlıksız yiyecekler ve doğal olmayan her şey.

Farklı sofra zevkleri

Klasik ama modern, sade ama gösterişli ürünleri barındıran Villeroy&Boch, kahve fincanlarından salata káselerine, çatal-bıçak takımlarından şarap bardaklarına, yemek takımlarından ekmek sepetlerine sofra ve mutfaklarınız için ihtiyacınız olan her ürünü farklı zevkleri doyuracak çeşitlilikle bulabileceğiniz bir adres. Tel: (0212) 371 75 64; www.villeroy-boch.com.

İyi dilek sepetleri

Derishow Mimarca, 2009 için özel bir tasarım sunuyor. Satine gümüş halkalardan oluşan sap ve satine pirinç eğrisel tabakla tamamlanan Sancar Ahunbay tasarımı yılbaşı sepeti, sofistike sunumlar için düşünülmüş. 18 cm ve 13 cm çapında iki boy olarak üretilen tasarımın parlak gümüş seçenekleri de var.
Yazarın Tüm Yazıları