"Bir hayalim var" demişti: "Dünyada çok bilinen bir Türk markası yaratacağım!"
Şu anda onun tasarım markası altında yer alan ve her biri farklı bir uluslararası tasarımcının imzasını taşıyan koleksiyonlar dünyanın pek çok ülkesinde satılıyor; yarışmalarda ödüller alıyor; yabancı dergilerin "en" listelerine giriyor. Son olarak Paris’teki fuar standında konuştuğum (onu Türkiye’de yakalamak artık çok zor) Gaye Çevikel’in yüzünde, hayallerini gerçekleştiren insanların duyduğu gurur vardı.
erçek bir marka, ’ben kimim’ sorusunu yanıtlamalı; gerçek bir marka, özgün olmalı; gerçek bir marka, gelecekte ne yapmak istediğini söylemeli; gerçek bir marka, duygusal bir bağ kurmalı; gerçek bir marka, tüketicinin beklentilerini karşılamada güvenilir olmalı; gerçek bir marka, yaratıcılık-yenilikçilik üstüne kurulu olmalı; gerçek bir marka, tasarım odaklı olmalı; gerçek bir markanın adı, farklı, kısa, uygun, sevimli, kolay telaffuz edilebilir ve korunabilir olmalı..."
Böyle diyor, yenilikçi tasarım markası Gaia&Gino’nun kurucusu sevgili Gaye Çevikel. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Çevikel, North Carolina State ve ODTÜ üniversitelerinden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve master dereceleri almış. Ben kendisiyle tanıştığımda -ki sanırım üzerinden yaklaşık 12 sene geçti- Alessi, Zimmer&Rohde, Rubelli ve Kosta Boda gibi farkı alanlardaki dev uluslararası markaları Türkiye’ye getiren Decorum isimli şirketin sahibiydi. Türkiye’den uluslararası bir markanın çıkması gerektiğini düşünerek kendi tasarım koleksiyonları için yepyeni bir oluşum yaratan bu cesur kadın, şu anda Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında satılan ürünleriyle bir dünya markasına dönüşen Gaia&Gino’yu yönetiyor. İsmini kendisinin takma adı olan Gaia ve golden retriever cinsi köpeği Gino’dan alan markasıyla dünyayı fethediyor.
Koleksiyonlarda eski Türk geleneklerinin çağdaş tasarımla birleşimine önem veren ve ortaya markanın kimliğini oluşturan duygusal ve gizli bir lükse sahip ürünler çıkaran Gaia&Gino, öncelikle uluslararası tasarımcılarla çalışarak benzersiz bir kültürel tasarım deneyimi oluşturmayı hedeflemiş. Seçtiği dört ürün kategorisinde (ev, kişisel, köpek ve ofis aksesuarları) her sene yıldız isimlerle çalışarak yeni koleksiyonlar üreten marka, bugüne kadar Defne Koz, Karim Rashid, Yves Behar, Andre Putman ve Arik Levy gibi yıldız isimlerle çalışmış. Moss, MoMA, SFMoMa, DWR, Paul Smith ve Sportmax/Max Mara mağazaları gibi yüzlerce önemli satış noktasında satılan bu ürünler arasından bazılarının yüksek hacimli siparişlerini zor yetiştirdiklerini söyleyen Çevikel, best-seller’larının Arik Levy tasarımı Mistic koleksiyonu olduğunu belirtiyor. Markanın 2007 tasarımlarına gelince... Aralarında en çok dikkat çekenler Andree Putman tasarımı Lucky kase ve vazolar, Karim Rashid tasarımı Wikked şamdanlar ve Creemy çay-kahve takımı ile Arik Levy tasarımı Snob ve Volcano bardak koleksiyonları.
Gaia&Gino’nun tasarım yolculuğunda, gelecekte klasikleşecek daha nice tasarım ikonu yaratacağına inanıyor; özellikle yükselen yıldızlardan Jaime Hayon ile planladığı koleksiyonu hevesle bekliyorum.
Bir "passionista"
ELLE DECOR dergisinin editörlerinden Tülay Şenel Kalburoğlu, derginin şubat sayısı için işine tutkuyla bağlı insanlarla küçük röportajlar yapmış. Seçtiği kişilerden biri de Gaye Çevikel. İşte yanıtları:
İşinize neden tutkuyla bağlısınız?
- İşim bana enerji veriyor, başarı ise daha ileriye gitmem için beni kamçılıyor. İşime tutkuyla bağlı olmasam, bir dünya markası çıkartmaya soyunmak çok zor olurdu.
Yaptığınız işle ilgili neyi affedemezsiniz?
- Servis ve ürün kalitemizde sorun olması, işlerin zamanında yetiştirilmemesi, ’imkansız’ kelimesinin kullanılması ve iş arkadaşlarımın beni detaylarla meşgul etmesi.
Tutkunuz hangi ’vazgeçmeliyim’inizi yendi?
- Gaia&Gino markasını lanse etmeden önce, üretici arayışlarımız sırasında sürekli ’red’ cevabı aldık. Eğer o dönemlerde yılsaydım, bugün ne iş yapıyorduk bilemem.
En büyük zaafınız nedir?
- Tasarımcılarımızdan biri muhteşem, ancak hiç satmayacak bir tasarım yaptığı zaman, her şeye rağmen onu hayata geçirme isteğim en büyük zaafım sanırım.
Aklınıza gelen en tutkulu insan kim ve neden?
- Jean Paul Gaultier. İki yıl boyunca yaptığı tasarımlar hiç satmamasına rağmen vazgeçmeyip, moda dünyasında çığır açtığı için.
Aileniz dışında yaşamda sizin için en vazgeçilmez olan nedir ve neden?
- Benim için hiçbir şey vazgeçilmez değil, zamanı dolan, görevini yapan her insan (ailem ve köpeğim dışında), eşya, iş ve alışkanlık hayatımdan çıkabilir.
"İngiliz tarafım her zaman çay sevdi; Mısırlı tarafım her zaman kahve sevdi; ama iki tarafım da kremayı çok sevdi" diyen Karim Rashid’in tasarladığı Creemy çay-kahve takımı 6 parçadan oluşuyor.
Karim Rashid, formu her açıdan farklı görünen Wikked isimli şamdanlarıyla ilgili olarak şunu söylüyor: "1 delik iyidir ama 2 delik kötüdür!"
Yeni koleksiyonun tasarımcısı: Arik Levy
Tel-Aviv’de doğan Arik Levy, 27 yaşında sörf dükkanı açmak üzere kendi grafik tasarım stüdyosunu kapayıp Avrupa’ya gitmiş. İsviçre Sanat Merkezi endüstriyel tasarımdan iyi dereceyle mezun olup, Seiko Epson Inc. yarışmasını kazanınca mesleğine geri dönmüş. Firması, L-design, endüstriyel tasarım projeleri, ürün geliştirme, aydınlatma tasarımı, kurumsal kimlik, ambalaj, satış noktalarında sergileme sistemleri, iç mimari ve uluslararası firmalar için stant tasarımı yapıyor. Bilim adamı ve aynı zamanda bir şair olarak çalışan tasarımcı, sadelik, yenilik ve deneysel tecrübeyle yeni konseptleri ürüne ve mekana dönüştürmeyi seviyor. Müşterileri arasında Vitra, Desalto, Ligne-Roset, Cinna, SeikoEpson Inc., Sentou gallery, L’Oreal, Lanvin, Bucheron, Elica, Renault, ile Gallery La Fayette gibi firmalar var. Bilgi için: www.ldesign.fr
Hepimizin şansa ihtiyacı var; Andre Putman tasarımı Lucky serisi yonca formundan ilham almış ve evlere şans getirecek!