Japonların başta minimalizm olmak üzere dünya trendleri üzerindeki etkisi yadsınmaz.
Alanlar ve objeler arasındaki denge unsuru ve doğaya saygı üzerine kurulan Japon evleri, Zen felsefesinin de etkin olduğu yalınlık, basitlik ve esneklik gibi ana özelliklerle döşenir. Evcimen’de bu hafta biraz uzaklara yolculuk edelim istedim.
Hiçbir ülke ile kara sınırı olmayan Japonya, dünya tarihinin en eski hanedanlarına ve kültür tarihine sahip olan ülkelerinden biri. Bu güçlü geçmişiyle pek çok akıma da ilham vermiş. Örneğin Arts&Crafts hareketi Japon sanatının eskitilmiş görünümünden esinlenmiş; 1920’lerin Eileen Gray ve Charles Rennie Mackintosh gibi tasarımcıları geleneksel Japon lake tekniklerinden ilham almış ve Japon stili 1990’ların kült trendi minimalizmin ana ekseni olmuş.
Kelime anlamı güneşin kaynağı olan Japonya, mimaride sakinliğe ve sadeliğe ilk sırada yer veriyor. XVI. yy. Japon evlerinde fiziksel rahatlık ikinci plana atılıyor. Çıplak ayakla gezilen mekánlar, minimum mobilya ile dekore ediliyor. Geleneksel Japon evlerinde mimariyi malzeme yaklaşımı belirliyor. İplerle bağlanan kiaki ağacının sazlarından yapılan çatılar ve tatami hasırından zeminler, kağıt kapılar evlerin ana malzemeleri arasında. Evlerin metrekareleri, her biri yaklaşık 180x90 cm. olan tatamilerin boyutlarıyla ölçülüyor. Örneğin bir kapı eşiği iki tatami yüksekliğinde ve bir tatami eninde olmalı.
Modern Japon evlerinde ise durum biraz daha farklı. Paslanmaz çelik, brüt beton ve seramik kullanılarak inşa edilen evler, şiirsel bir görünüme sahip. Özellikle, çağdaş Japon mimarisinin ustası Tadao Ando’nun yapıları bu konu için iyi bir örnek. Görsel zenginlik ve renk açısından, geleneksel Japon tarzı daha çok dekoratif öğeler barındırıyor. Kağıt fenerler, Japon kuş desenleri, kiraz ağacı çiçekleri, kırmızının yoğun kullanımı, alçak sehpalar, ham ipek bölme paneller ve çay sanatının bir sonucu olarak tasarlanan seramik çaydanlıklar ve fincanlar bu dekoratif öğelerden en belirgin olanları. Japon çiçek düzenleme sanatı ikebana’nın da iç mekán tasarımlarında önemi büyük. Çünkü Japon kültüründe doğaya olan saygı, günlük yaşamı yönlendiriyor.
Japon stilinin ana detayları
á Basit ve minimalist Zen felsefesi
á Hareketli paravanlar ve sürgülü panellerle yaratılan esnek sınırlar
á Dış çevrenin içeriye sokulması
á Yere yakın mobilyalar
á Depolama üniteleri
á Saz, bambu, kağıt ve ahşap gibi organik malzemeler
á İndirekt aydınlatma
á Yer yer kırmızı, siyah ve gold vurguların olduğu pastel renk skalaları
Geleneksel Japon misafir evi "Ryokan"
Geleneksel Japon misafir evi, Japon gelenekleri, sanatı ve tarihi, adeta kişisel bir deneyim şeklinde ve uyumlu bir birliktelik içinde karşımıza çıkıyor. Bir Ryokan’da konaklamak, sıradan bir Japon otelinde kalmaktan çok ötedir, aslında zaman içinde bir yolculuk yaparak Eski Japonya’ya misafir olmak anlamına gelmektedir. Ryokan ile son derece estetik ve eşsiz bir kültüre sahip Japonya’nın geleneksel yaşam tarzına tanık olursunuz. Ryokan modern zaman ile çok az benzerliğe sahip, uzun zaman önce kaybolduğunu düşündüğümüz bir dünyaya dair eşsiz bir deneyim sunar, bu sayede misafirler günlük yaşamlarının rutininden çıkma olanağı bulurlar.
Ali Baba’nın bir ışığı var!
Karmakarışık tarzlar
Maison Française dergisinin kasım sayısı, bak bak doyamayacağınız bir dekorasyon+stil kaynağı. Karma tarzlar, birbirine zıt giden mobilyalar, altın ile gümüş ve gelecek sezonun falı "Azaltıyor muyuz?", dergide dikkat çeken konulardan bazıları. Kumaş ve duvar kağıdı arayışındaysanız, 64 sayfalık özel 2007 kumaşları dergisi de çok işinize yarayacak.