Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Banyonuzu nasıl bilirsiniz

Dokunmatik kumandalı, gömme su jetli solo küvet, yağmurlama duş başlığı, kübik lavabo, özel filtre sistemli armatürler... Hoparlörden yayılan yumuşak müzik, suyun yatıştırıcı sesi, yüksek yeşil bitkiler ve havada hoş bir lavanta kokusu... Nerede misiniz? Banyo odanızda!

Haberin Devamı

Günümüz banyoları kadınlar için bir güzellik salonuna, erkekler için rahatlatıcı bir spa’ya, çocuklar için de ilave bir oyun alanına dönüşecek kadar geniş ve çok işlevli tasarlanıyor; yatak odası ve giyinme odasını da içine alarak kişisel bir rahatlama sahası yaratıyorlar.
Japon felsefesini benimseyerek sadece vücudumuzdaki değil, zihnimizdeki ve ruhumuzdaki kirlenmeyi de akan suya bırakmamız için yarışan markalar, yıkanma ve arınma deneyimini uzun bir keyfe dönüştürmek için farklı teknolojiler deniyorlar. Termostatik ve dahili filtre sistemli armatürler, işi bittikten sonra kaldırılıp duvar paneli olan duşlar, jetli masaj sistemleri, chromotheraphy (renklerle terapi) özellikli ışıklandırmalı küvetler ve şezlong formunda duş tekneleri... Tümü banyodaki keyif katsayımızı artırmayı, beyin ve beden hücrelerimizi yenilemeyi amaçlıyor. Kitap okumayı, müzik dinlemeyi ve hatta spor yapmayı mümkün kılmak için ilave edilen sistemler de mevcut.
Mumlar, paravanlar, kitaplık, şömine ve tek kişilik bir dinlenme koltuğu banyoyu neredeyse ikinci bir salon kıvamına getirirken, nemli ortamı seven yeşil saksı bitkileri de doğayı eve taşıma trendinin bir uzantısı olarak lavabonun rafında kendilerine yer edinebiliyor. Tasarımlarda ise organik formlar, akışkanlık, üçboyutlu yüzeyler, doğal malzemeler ve sakinleştirici renkler ön planda.

Hangi bitki?

Haberin Devamı

Yeşil bitkileri banyoya sokmak çok moda. Tabii banyodaki değişken ısıyı, günışığı eksikliğini ve yüksek nem oranını tolere edebilen bitkilerin hangileri olduğunu bilme gerekiyor. Uzmanlar banyonuz genişse devetabanı, benjamin, yuka ve aşkmerdiveni; değilse japon şemsiyesi, dua çiçeği, şans bambusu öneriyor.

Beton ve mermer

İşte doğal atmosferli banyolarda çok sık tercih edilen iki malzeme. Mısırlıları, Romalıları, Yunanları ve banyo yapma sanatından zevk alan diğer toplumları hatırlatan mermer, özellikle kurnalarda kullanılarak nostaljik bir etki yaratıyor. Mimaride süssüz doku ve yapıların yüceltilip brüt betonun baştacı edildiği Brütalizm akımının banyodaki yansıması ise mekanı olabildiğince özgür bırakan gömme lavabolu brüt beton tezgahlarla oluyor. Soğuk görünümlerini yumuşatmak için, her iki malzemeyi de eklektik tekstillerle tamamlamak mümkün.

Haberin Devamı

Doğanın ortasında

İkisi de etnobotanikçi ve peyzaj tasarımcısı olan James Wong ve David Cubero’nun yarattığı bu tropik banyo-bahçe, cam cephesiyle bütün sınırları kaldırarak size doğanın tam ortasında bir su terapisi sunmayı vaadediyor. Zemin kaplaması olarak tik ve gri doğal taş seçilmiş; hem içerisi hem de dışarısı bol bol yeşillendirilerek iki alan arasında tam bir birleşme sağlanmış. Nilüferler ve kırmızı balıklar banyo keyfinize eşlik eden baş misafirler. Daha özel bir bölge yaratılmak istendiğinde kapı kapatılıyor ve buhar banyosu çalıştırılarak camların buğulanması sağlanıyor.

Eski kilimler banyoya

Evinizde showroom gibi bir banyoya sahip olmak yerine deneysel ve esnek davranarak daha özel bir yıkanma-dinlenme alanı yaratabilirsiniz. Kullandığınız ayna, havlu dolabı ya da lavaboyu takımın bir parçası olarak değil, heykelimsi tek bir ünite olarak satın alın. Zemini seramik değil ahşap rabıtalarla kaplayın. Kilimleri ve kristal avizeleri bile banyoya sokmak serbest.

Yazarın Tüm Yazıları