Son zamanlarda bahçe mobilyaları dünyasında ilginç gelişmeler oluyor.
Özellikle de form ve dokularda. Günümüzün en önemli dış mekán mobilya trendi diyor ki: ’Artık bu ürünler iç mekánlarda da kullanılabilmeli’. Son yıllarda -hele de süperstar tasarımcıların siesta için dışarı çıkmaları sonucunda- bahçe mobilyaları yeni işlevler ve estetik değerler kazanıyor. Seçmek zor...
Şehir hayatının yoğun baskısı arttıkça, bahçeye ve bahçe dekorasyonuna olan ilgi her geçen yıl aynı oranda büyüyor. Doğan talebi karşılamak üzere çalışan bu sektörde trendlerin çok hızlı değiştiğini söyleyemeyiz. Daha çok, yeni materyal kullanımı ve malzeme birliktelikleri söz konusu. Bunlar bir yana, değişmeyen kurallar da var: Bahçe mobilyasının hafif, sağlam ve dış mekán koşullarına dayanıklı olması en önemlisi. Dolayısıyla tik, her zamanki gibi ilk sırada yer alıyor. Farklı hava şartlarına en dayanıklı materyal olarak kabul edilen tik, bu yıl yalnız başına değil pek. Ona alüminyum, paslanmaz çelik ve zaman zaman sentetik rattan eşlik ediyor.
Hammadde sorunu yaşayan sektörde, doğal rattan mobilyayı görmekte zorlanıyoruz. Üreticiler bu sezon da seçimlerini sentetik rattandan yana koyuyor, ancak bir farkla: Doğal görünmeyen sentetik rattan örgüsü giderek azalıyor. Onun yerine teknolojik gelişmeler sayesinde neredeyse gerçeğinden ayırt edilemeyen kalitede sentetik rattan mobilyalar bu sene öne çıkıyor.
Gelişmiş mobilya pazarlarında bir prestij ürünü olarak kabul edilen paslanmaz çelik, 2008’in dış mekán mobilyalarındaki popülaritesini koruyor. Dayanıklılık ve estetiği bir arada isteyen tüketicilerin talebini karşılamak üzere mobilya sektörü paslanmaz çeliği, her türlü ahşap ve plastik malzemeyle bir araya getirerek kullanıyor.
Tik ve alüminyum birlikteliği
Tik ağacı, dayanıklılığı ve kalitesi sayesinde her zaman bahçe mobilyası üreticilerinin ilk tercihi olmuştur. Ağacın yeni tasarımlarda, değişik malzemelerle birlikte kullanılması hem mobilyaların estetiğini artırır, hem de kullanıldıkları mekánlara renk katar. Bu ağaçla en çok uyum sağlayan malzeme, alüminyumdur. Alüminyum okside olmadığı için uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca hava şartlarına da dayanıklı olduğunu araştırmalar sonucu kanıtlayan malzeme, aynı zamanda çok hafiftir ve tüm bu uygun koşulları sayesinde tik ağacı ile uyum içindedir. Bahçe mobilyasında ’ayrılmaz ikili’ haline gelmişlerdir.
Plastik bahçe mobilyaları
Bahçe mobilyası deyince, ahşaptan sonra akla gelen ikinci malzeme plastik. Hava koşullarına karşı yüksek dirençli olan bu malzeme, gerek renk alternatifleri, gerekse hafifliği nedeniyle tercih edilir. Kaliteli plastik, gramajı yüksek olandır. Yüksek gramajlı plastikten üretilen bahçe mobilyaları dayanıklılık açısından oldukça sağlamdır. Plastik malzemenin çok fazla renk alternatifi bulunur. Bahçe mobilyalarında kullanılan plastik kaliteliyse, güneşin zararlı ışınları altında rengi solmaz, hiçbir şekilde ısıdan etkilenmez, deforme olmaz ve çatlamaz.
Rattan görünümlü plastik bahçe mobilyaları
Rattan ürünler oldukça şık ve rahat oldukları halde, dış mekánlarda sıklıkla kullanılamaz. Bu nedenle bahçe mobilyaları üreticileri rattan örgüsünü, dış mekán için çok uygun olan plastik malzemeyle tasarlar. İç konstrüksiyonu alüminyum olan bu ürünlerde plastik, rattan stiliyle örülür. Bu sayede mobilyalar her türlü hava koşuluna karşı dayanıklılık kazanır ve uzun yıllar kullanılabilir. Tüm malzemesi alüminyum ve plastik olan ürünler hafif oldukları için de bahçe, deniz ve havuz kenarları ile teraslarda rahatlıkla kullanılır.
Bahçe mobilyalarında kullanılan ahşap malzemeler
Tik ağacı: Ahşap grubunda en dayanıklı cins, sudan ve sert hava koşullarından etkilenmeme özelliğiyle tik ağacıdır. Dünyada az yetişir; en kalitelileri Endonezya’da bulunur. Bu nedenle mobilya üretmek üzere devlet kontrolünde kesilen ağaçların yerine mutlaka yenileri dikilir. Tik, yaşayan bir ağaçtır; bu nedenle korunmalıdır. Sezon başlarında bakım yağları sürülürse, ürünler uzun yıllar orijinal renklerini korurlar.
Sedir ağacı: Hava koşullarına karşı dayanıklılık özelliğine sahip olan sedir, emprenye edilmiş (özel metotlarla fırınlarda kurutulmuş) bir ağaçtır. Bu nedenle, ölü olmasına rağmen oldukça sert olduğundan dış mekánlarda rahatlıkla kullanılabilir. Sedir ağacı kurutulduğu için zamanla çatlama riski taşır, bu nedenle yağlanmalıdır.
Rattan ağacı: Dünyanın en iyi rattanları Uzakdoğu’da yetişir. Rattan ağacı, suya karşı tik ya da sedir ağacı kadar dayanıklı olmadığından, genellikle kış bahçeleri için önerilir. En dayanıklı rattan mobilya, sık ve çift örgülü olanıdır. Bu ağaçla yapılan koleksiyonlarda masa ve sandalyelerin dışında, oturma grupları, yatak odası takımları, servis arabaları, sehpalar ve dolaplar yer alır. Rattan ağacından üretilen ve tamamen el işçiliğine dayalı olan bahçe mobilyaları hem estetik görünümleri, hem de kaliteli işçilikleri ile dikkat çeker.
Iroko ağacı: Tik ve sedir ağacıyla beraber iroko ağacı da rahatlıkla dış mekán mobilyalarında kullanılır. En kaliteli iroko ağacı, Afrika irokosudur. Iroko, yaşayan bir ağaçtır ve sert hava şartlarına karşı oldukça yüksek dirençlidir. Bu ağaçtan üretilen dış mekán mobilyaları, dayanıklılığı artırmak için düzenli olarak yağlanmalıdır.
Bambu ağacı: Diğer ağaç türlerinden daha sağlam ve dayanıklı olan bambu, ekolojik bir ağaç olmasının yanı sıra, özellikle tropikal ülkelerde inşaat sektöründen yemek yapımına kadar her konuda kullanılır. Doğa dostu olan bambu, özellikle dış mekán mobilya ve aksesuarlarının yapımında tercih edilir. Bambu ağacı kullanıldıkça eskiyen bir ağaçtır; zımparalama veya boyama işlemini tekrar etmek size bağlıdır.
Üç stil önerisi
1. MODERN COUNTRY Tik, rattan, hasır ve bambu gibi geleneksel malzemelerle tasarlanan ürünler, her zaman bahçelerin bir numaralı gözdesi. Ancak klasik country etkisine modern formlar kazandıran yeni tasarımlarla, artık mobilya ve aksesuarlar daha sade, daha nötr.
2. NEO-MİNİMALİZM Dış mekánların minimalist tarzdaki tasarımlarına bu yıl taş ve beton renkleri liderlik etmekte. Doğaya zarar vermeyen plastik bazlı malzemelerin öne çıktığı maxi-modern mobilya ve aksesuarlarda geometrik formların da sıkça tercih edildiğini görüyoruz.
3. DOĞAL EKLEKTİZM Bahçe rahatlık noktası diyorsanız belki de biraz esnek dekore etmelisiniz. Farklı tarzları, desenleri, malzemeleri bir arada kullanan eklektizm nasıl ki içeride modaysa, dışarıda da öyle. Karıştırıp, yakıştırın.